ЛІСИ
© Bohdan Vykhor / WWF Україна

Ліси — екосистеми, що мають вирішальне значення для життя на Землі. Від них залежить стабільність клімату планети та обіг чистої прісної води. Переважна більшість біорізноманіття зосереджена у лісах: 8 з 10 наземних видів рослин і тварин знаходять притулок у лісах. Близько 1 мільярду людей напряму залежить від ресурсів лісу —  пального, їжі, медикаментів, матеріалів для будівництва.

За останні 30 років площа лісів планети зменшилась на 178 млн. гектарів, що майже втричі більше за територію України. Основні загрози для лісів у світі пов'язані із розширенням територій для ведення сільського господарства та заготівлею деревини.

© WWF Indonesia

1 МІЛЬЯРД: Понад 1 мільярд людей живуть біля лісів або в них

10 МІЛЬЙОНІВ: Щороку знищуються 10 мільйонів гектарів лісу

40%: Через діяльність людини лісові площі скоротилися на 40%

ВПЛИВ ЛЮДИНИ: Комерційне сільське господарство є основним чинником знеліснення

WWF спрямовує зусилля на скорочення темпів знеліснення, покращення практик управління лісами й збереження цінних лісів. Місія лісового напряму WWF, яку ми реалізуємо з партнерами по всьому світу:

Побудувати світ, багатий на обширні, сталі лісові ландшафти, що приносять користь біорізноманіттю, людям і клімату

Місія лісового напряму WWF, яку ми реалізуємо з багатьма партнерами по всьому світу

Майже половина території України перебуває у безлісій степовій зоні. Ліси ж займають 16% площі країни, передусім, на Поліссі та в Карпатах, і відрізняються різноманіттям типів: хвойні, мішані, листяні, і навіть чагарникові ліси середземноморського типу на Південному березі Криму.

Близько половини українських лісів —  штучного походження, тобто є посадженими людьми. Такі здебільшого одновидові лісові насадження є нестійкими до стихійних лих та хвороб, мають низький рівень біорізноманіття порівняно з лісами природного походження. Ми спостерігаємо їхнє масове всихання, в тому числі через зміну клімату та порушення водного балансу. Зокрема це стосується соснових плантацій на Поліссі та смерекових лісів у Карпатах. За оцінками Держлісагентства, на початок 2019 року загальна площа таких лісів становила 413 тисяч гектарів.

З огляду на це, стратегічними напрямами роботи для WWF-Україна є захист найцінніших лісів природного походження, зокрема пралісів; впровадження практик сталого лісового господарства; запобігання незаконним рубкам та сприяння створенню нової лісової політики України.

НОВИНИ ТА БЛОГИ
НАС ПІДТРИМУЮТЬ