Збереження цінних лісів | WWF ukraine

Збереження цінних лісів

© Bogomaz Conservation Photography/WWF-Ukraine

ЩО ТАКЕ ЦІННІ ЛІСИ

Найбільш цінними для збереження лісами є праліси та подібні до них квазіпраліси та природні ліси, а також старі ліси природного походження. Праліси, квазпраліси та природні ліси формувалися без значного впливу людини і стали еталонами добре збережених лісових екосистем та осередками біорізноманіття. Вони — безцінна природна лабораторія, яка може дати відповідь на питання, як має виглядати  наближене до природи лісництво. Вони — домівка більшості рідкісних видів грибів, рослин та тварин, які не можуть існувати в господарськи освоєних лісах чи лісах штучного походження.

Загалом праліси та недоторкані ліси становлять 1/3 від усіх лісів планети. У Центральній та Східній Європі залишилось менше 320 тисяч гектарів таких лісів, 100 тисяч з яких, за оцінкою WWF, — може знаходитися в Україні. Це робить нашу країну унікальним європейським центром дикої природи та недоторканості.

© Bogomaz Conservation Photography / WWF Ukraine
Ялинові праліси у долині річки Чорний Черемош у Верховинському національному природному парку

РОБОТА WWF-УКРАЇНА

WWF-Україна працює над тим, щоб захистити від вирубки або господарського втручання якомога більшу кількість цінних лісів. Для цього вже понад 10 років триває ідентифікація таких лісів. Важливою є робота з надання їм охоронного статусу.

Експертами WWF разом з партнерськими організаціями було попередньо описано приблизно 97 тисяч гектарів пралісів та старовікових лісів у Закарпатській, Івано-Франківській, Чернівецькій областях і частково на Поліссі. Станом на початок 2021 року, 64 тисячі гектарів цих лісів вже отримали високий охоронний статус, або перебуваючи в складі заповідних зон біосферних заповідників та національних парків, або отримавши офіційний статус пралісів, квазіпралісів та природних лісів в межах лісових господарств. Більше 10 000 гектарів  із загальної площі мають низький охоронний статус. Вони не отримали офіційний статус пралісів, квазпралісів та природних лісів, але перебувають у складі заказників, буферних зон біосферних заповідників чи господарських нацпарків. Щонайменше 12 000 гектарів належать до антиерозійних або водозахисних лісів, які також мають обмежений режим лісокористування.

WWF-УКРАЇНА ВДАЛОСЯ

КАРТА НАЙЦІННІШИХ ЛІСІВ УКРАЇНИ

Детальна інформація про статус пралісів, квазіпралісів та природних лісів і їхнє розташування.

ПРОЄКТИ

(Тисніть на назву, щоб побачити опис)

Проєкт “Підтримка відповідального управління лісовим господарством для сталого розвитку в регіоні Центральної та Східної Європи”
  • Мета: забезпечити збереження сталих, стійких до змін клімату та багатих на біорізноманіття лісових ландшафтів, які здатні забезпечити повною мірою екосистемні послуги та добробут для місцевих громад у країнах Центральної та Східної Європи.
Цього можна досягти шляхом  докорінних реформ лісової галузі й переходу до сучасних практик управління лісами.
  • Саме тому, основним акцентом проєкту в Україні буде:
вироблення спільних, для всіх зацікавлених сторін, принципів лісової політики, які однаково враховують економічні, екологічні та соціальні аспекти в лісовому господарстві.

Інші важливі напрями роботи включають:
  • заповідання і збереження старовікових лісів,
  • збільшення рівня залученості громадськості до процесу управління лісами шляхом посилення механізму лісової сертифікації FSC,
  • протидію нелегальним і екологічно необґрунтованим рубкам
Географія проєкту охоплює країни Центральної та Східної Європи: Україну, Словаччину, Румунію й Болгарію.

Проєкт відбувається у межах 7-ї фази партнерства з IKEA, яка є партнером WWF з 2002 року.
Проєкт “Підтримка відповідального лісового господарства в Дунайсько-Карпатському регіоні”

Проєкт мав декілька цілей:
  • сприяння законодавчим змінам в напрямку більш сталого ведення лісового господарства,
  • підтримка розвитку лісової сертифікації
  • збереження пралісів та старовікових лісів у Карпатах
У межах проєкту, зокрема, відбувалася робота з ідентифікації пралісів та надання їм згодом офіційного статусу.

Географія проєкту охоплювала 4 країни Центральної та Східної Європи: Україну, Словаччину, Румунію й Болгарію.

Проєкт відбувався в рамках 6-ї фази партнерства з IKEA, яка є партнером WWF з 2002 року.