What would you like to search for?

Our News

Експертка WWF назвала умови для ефективної протидії злочинам проти дикої природи

Серед найважливіших — необхідність визнання злочинів проти дикої природи тяжкими злочинами, а також застосування під час їх розслідування відповідних засобів та підходів, пріоритетність розслідування, міжвідомча та міжнародна співпраця. Про це та про необхідні зміни до національного законодавства говорили під час презентації роботи проєкту WWF-Україна “Ефективне розслідування злочинів проти дикої природи SWIPE” для міжнародних партнерів та колег в Ужгороді 8-9 вересня. 

На думку експертів WWF-Україна, тільки за умови внесення ряду змін можна сподіватися на покращення ефективності протидії та боротьби зі злочинами проти дикої природи в країні. До прикладу в ЄС незаконна торгівля, контрабанда об'єктів дикої природи та інші злочини проти дикої природи знаходяться в категорії найбільш пріоритетних, та на одному рівні із торгівлею людьми, зброєю, наркотичними речовинами. Для їх протидії та розслідування використовується мультисекторальний підхід: спільно діють як право- та природоохоронні органи, законодавці, суддівський корпус, громадянське суспільство, організації недержавного сектору, так і відповідні органи держав-партнерів поза межами ЄС, таких як Україна, країни Балканського регіону та Латинської Америки. Однак, в Україні ситуація дещо відрізняється. 

“У національному законодавстві досі немає терміну “злочини проти дикої природи”, а також не криміналізовано контрабанду видів, внесених до Червоної книги України та додатків Конвенції про заборону торгівлі видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES), до якої Україна приєдналася ще у 1999 році. Існує потреба у покращенні підготовки первинних матеріалів щодо справ, пов'язаних із правопорушеннями проти дикої природи, у збільшенні строків, відведених для накладання адміністративних стягнень по ряду статей КУпАП. Це може сприяти більш ефективним розслідуванням таких правопорушень, покращити перспективи судового розгляду та притягнення до відповідальності”, — коментує Анна Гайова, керівниця проєкту WWF-Україна “Ефективне розслідування злочинів проти дикої природи SWIPE”. 

“Сьогодні на розгляді ВРУ перебувають два Законопроєкти. А саме до другого читання готується, ініційований WWF Законопроєкт 2765, що стосується охорони водних біоресурсів та середовища їх існування, та порушує питання підвищення штрафів та криміналізації контрабанди. Другий — Законопроєкт 5420 стосується криміналізації контрабанди. До роботи над ним теж залучені експерти WWF”, —
додає Анна Гайова.

Також, в межах проєкту, SWIPE спільно із партнерами WWF активно працює над іншими напрямками та планує:
  • збір даних та обмін інформацією про злочини проти дикої природи на базі розробленої в ході проєкту методології, яка буде враховувати національні особливості, 
  • створення інформаційного порталу про злочини проти дикої природи,
  • поширення знань, сталих практик, підвищення обізнаності фахівців та зміцнення спроможності правоохоронних, судових органів забезпечувати ефективне збереження дикої природи (розробка національних звітів щодо злочинів проти дикої природи, просування рекомендацій цих звітів, проведення національних тренінгів), 
  • посилення співпраці з питань запобігання та ефективного розслідування злочинів проти дикої природи на національному та міжнародних рівнях. 

Міжнародна передопераційна зустріч, організована Державною екологічною інспекцією, провідного партнера проєкту SWIPE відбулася в межах проєкту AMBITUS. У заході взяли участь керівництво та представники міжнародного проєкту AMBITUS, Державного бюро розслідувань, Державної митної служби, Національної поліції, громадських організацій, органів місцевого самоврядування та колег з Угорщини, Італії, Франції, Словаччини, Чехії. В результаті зустрічі Державна екологічна інспекція разом з партнерами планують провести міжнародну правоохоронну операцію з питань захисту довкілля.    

Про проєкт SWIPE

Ефективне розслідування злочинів проти дикої природи SWIPE” — міжнародний проєкт, що об’єднав зусилля команд WWF та партнерів в 11 країнах: Румунія, Сербія, Словаччина, Угорщина, Україна, Польща, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Хорватія, Іспанія, Італія. Його мета попередити та істотно знизити кількість незаконно знищених особин диких видів в Європі, покращити експертизу, міжвідомчу і транскордонну співпрацю відповідних органів влади, а також збільшити на 25% кількість зареєстрованих та розслідуваних злочинів проти дикої природи.
© Державна екологічна інспекція
Анна Гайова, керівниця проєкту “Ефективне розслідування злочинів проти дикої природи SWIPE” WWF-Україна розповіла за яких умов можна досягнути ефективної протидії злочинам проти дикої природи
© Державна екологічна інспекція
Міжнародна передопераційна зустріч, організована Державною екологічною інспекцією, провідного партнера проєкту SWIPE відбулася в межах проєкту AMBITUS.

Поділіться цим!

Допоможіть нам поширити інформацію