What would you like to search for?

Our News

WWF-Україна розпочав проєкт з боротьби зі злочинами проти дикої природи

Злочини проти дикої природи є критичною загрозою біорізноманіттю, проте базових відомостей про них недостатньо. Зазвичай вони сприймаються як можливості для великих незаконних заробітків із низькими ризиками, зокрема, через прогалини у законодавстві, недостатній рівень спеціалізованих знань, недостатній моніторинг, проблеми у правозастосовній діяльності.

WWF об’єднав зусилля своїх команд в 11 країнах Східної та Західної Європи, включно з Україною, та започаткував проєкт “SWiPE — Ефективне розслідування злочинів проти дикої природи у Європі”, який триватиме 3 роки: з 2020 до 2023.

“Через браконьєрство та незаконну торгівлю на межі зникнення перебуває далеко не один вид тварин — за даними Інтерполу, незаконна торгівля видами має оборот в 6-20 млрд. доларів на рік і займає третє місце після торгівлі зброєю та наркотиками” — розповідає Інна Гоч, керівниця проєкту SWiPE в Україні. “Наш проєкт створений для посилення взаємодії та співпраці судових, правоохоронних органів, органів прокуратури на національному та міжнародному рівнях, аби знизити кількість таких злочинів і зберегти десятки видів тварин та рослин, що зараз перебувають на межі зникнення”.

SWiPE має на меті попередити та істотно знизити кількість незаконно знищених особин дикої природи Європи, підтримку відновлення європейського біорізноманіття, що перебуває під загрозою, та здоров’я екосистем шляхом:
  1. збору даних та обміну інформації про злочини проти дикої природи на базі розробленої в ході проєкту методології з урахуванням національних особливостей, створення інформаційного порталу про злочини проти дикої природи,
  2. підвищення обізнаності, поширення знань, сталих практик, підвищення обізнаності фахівців, професійних спільнот та зміцнення спроможності правоохоронних, судових органів забезпечувати ефективне збереження дикої природи (розробка фінальних національних звітів щодо злочинів проти дикої природи і здійснення адвокаційної діяльності для відповідних цільових груп щодо просування рекомендацій цих звітів; проведення загальноєвропейського семінару, національних тренінгів, адвокаційної діяльності, реалізації 8 пілотних підпроєктів)
Разом з Україною, у проєкті беруть участь 10 європейських країн: Румунія, Сербія, Словаччина, Угорщина, Польща, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Хорватія, Іспанія, Італія.

Очікувані результати проєкту: 
  1. Покращення експертизи, а також більш ефективна міжвідомча і транскордонна співпраця відповідних органів влади.
  2. Збільшення на 25% кількості зареєстрованих та розслідуваних злочинів проти дикої природи, переданих до суду, отриманих рішень (вироків) судів.
© naturepl.com / Danny Green / WWF
Бурий ведмідь — часта жертва браконьєрів

Поділіться цим!

Допоможіть нам поширити інформацію