Водно-болотні угіддя України | WWF ukraine

Водно-болотні угіддя
України

Звільнити річку

Водно-болотними угіддями вважаються природні комплекси боліт, заплавних лук і лісів, а також плавні та мілководні водойми чи їх ділянки глибиною до 6 метрів. Крім прісних територій, сюди відносять також солонкуваті та солоні, наприклад, морські акваторії, глибина яких під час відпливу також не перевищує 6 метрів.

Захист та відновлення таких територій є запорукою збереження біорізноманіття: близько 40% усіх відомих людству видів рослин та тварин оселяються саме у водно-болотних угіддях. Крім того, вони захищають міста і містечка від повеней, підвищують родючість ґрунтів та забезпечують харчуванням мільярди людей.

Майже 1 мільярд людей по всьому світу забезпечений роботою завдяки наявності заболочених територій. Водно болотні-угіддя утримують близько 30% вуглецю, який поглинається суходолом, що пом’якшує вплив змін клімату. Вони також, наче фільтр, очищують прісну воду, яка потім потрапляє у наші пляшки. І це далеко не всі їхні послуги.

Щороку 2 лютого весь світ відзначає День водно-болотних угідь, аби ще раз нагадати представникам влади та бізнесу, що їхня втрата — одна з найбільших загроз для існування не тільки рік та водойм, але й, без перебільшення, усього людства.