Стала мала гідроенергетика | WWF ukraine

СТАЛА МАЛА ГІДРОЕНЕРГЕТИКА

© Irina Kostenko / WWF Ukraine

Мала гідроенергетика є альтернативним джерелом енергії. У той же час побудова гідроенергетичних споруд має враховувати особливості та потреби екосистем навколо, адже фізично ГЕС створюють перешкоду для вільної течії річки.

Сумарна потужність малих ГЕС України на природних річках складає приблизно 0,2% від загального енергобалансу України. Але велика кількість таких об’єктів, за відсутності екологічних стандартів при їх будівництві, експлуатації й виводу з експлуатації, негативно впливають на річки та природні території в цілому, перекреслюючи прямі економічні вигоди, які вони надають.

РОБОТА WWF-УКРАЇНА

Увага водного напряму WWF-Україна — на збереженні цінних ділянок річок та забезпеченні екологічної безпечності об'єктів малої гідроенергетики.

WWF-Україна вдалося розробити

WWF-Україна очікує на прийняття відповідного закону, що створює нормативні рамки для визначення особливо цінних ділянок річок та  їх подальшої охорони, а також  братиме участь у розробці та імплементації підзаконних нормативних документів.

Експерти водного напряму планують визначити найбільш цінні ділянки річок, які мають бути збережені для нащадків, та ініціювати процес надання їм державного природоохоронного статусу.