What would you like to search for?

Our News

Про зимовий гірський туризм з досвіду полярника та експерта WWF-Україна Ігоря Дикого

Взимку Карпати приваблюють туристів не менше ніж у теплі місяці. Гори ваблять як любителів катання на лижах чи сноубордах, так і тих, хто просто хоче відзначити зимові свята, провести канікули, чи насолодитися природою та білосніжними пейзажами. Та варто пам’ятати, немає значення наскільки екстремальним є відпочинок і наскільки досвідчений турист — зима, як і гори не пробачають тих, хто легковажить з ними. Навіть коротка прогулянка у найближчий лісочок протоптаними стежками потребує деяких знань про природу, погоду, та навичок, як забезпечити власний комфорт і безпеку. 

Ігор Дикий, досвічений полярник, турист, альпініст, зоолог та експерт WWF-Україна ділиться досвідом з власних походів в гори взимку. Ці знання можуть стати у пригоді як новачкам, так і бувалим туристам. Тож вирушайте у свої найкращі мандрівки та пам’ятайте, що ризикуючи ви наражаєте на небезпеку не лише власне життя, але і тих, хто в разі небезпеки прийде вам на допомогу — рятувальників та волонтерів.

Погода — не пригода

Снігопади, хурделиці, мороз, туман, пронизливий вітер і навіть шторм — звичне явище взимку у горах. Тому перше правило — ґрунтовно вивчайте прогноз погоди. Зверніть особливу увагу на можливість опадів та силу вітру. Друге правило — за несприятливого прогнозу перенесіть чи скасуйте свої плани на природі, вихід на лижну трасу чи прогулянку у ліс. Також пам’ятайте про тривалість світлового дня, адже він суттєво коротший. Не порівнюйте досвід літніх походів з зимовими, наприклад "влітку я проходив цей маршрут за три години". Взимку на аналогічну відстань може знадобитися набагато більше часу — усе залежить від погодних умов та снігового покриву. Враховуйте, що на світанку та після заходу сонця температура повітря може різко понизитися. 

І головне — у горах завжди слідкуйте за попередженнями рятувальників про зміни у погоді та інші природні явища, як лавинонебезпека, ожеледь тощо! 

Гріє тіло строката капустина

Взимку у горах чим яскравіший і кольоровіший одяг, тим краще. Помічали, що саме такими роблять лижні костюми? Не соромтеся одягати червоний, яскраво помаранчевий чи жовтий, сміливо комбінуйте барви та строкаті принти — саме це може врятувати ваше життя. Якщо раптом рятувальникам доведеться вас шукати яскравий одяг легше помітити за будь-якої погоди, освітлення, в умовах лісу, в заметах, на снігу, на великій відстані, з повітря.

Щоб почуватися комфортно навіть за низьких температур, одягайтеся за принципом "капустина". Тобто в декілька шарів одягу, а саме три: 
  • базовий, куди входить термобілизна (сучасна термобілизна теж буває багатошаровою) для поглинання вологи з тіла, 
  • утеплювальний (фліс), що утримує тепло
  • штормовий, що захищає від снігу, дощу і вітру і відводить вологу (наприклад мембранні куртки). 
Підбирайте розмір одягу так, щоб він сидів вільно — це сприятиме кращому кровообігу, а повітря між шарами додатково утримуватиме тепло. Те саме правило і для взуття — вашим пальцям ніг має бути вільно настільки, щоб ви могли поворушити ними.

Руки чи не найдужче відчувають холод. Найкраще зігрівати їх у рукавицях, де усі пальчики разом, так і теплообмін між ними інтенсивніший, і долоні швидше зігріваються. Майте при собі завжди дві пари рукавиць. Для запобігання переохолодження як кінцівок, так і решти частин тіла можна використовувати спеціальні термопакети (грілки). Вітер взимку може сягати ураганної сили, збивати дихання і призвести до обмороження обличчя. Тому також бажано мати захисну маску вінд-стопер або балаклаву для захисту. 

Як сніг на голову

Зимові туристи мріють, щоб насипало сніжку і чим більше, тим краще. Та коли замітає не забувайте врахувати стан снігового покриву. На прогулянці на довгу дистанцію знадобляться снігоступи або скітур-лижі, які допоможуть легко подолати глибокі, пухкі замети та не провалитися вглиб. Вибратися з таких дуже важко без сторонньої допомоги.  

Вам може здаватися, що сніговий покрив у хорошій кондиції, наприклад твердий наст, і тому можна пересуватися впевнено. Та, щоб подолати схил гори по насту знадобляться спеціальні навички та спорядження (кішки, страховки), інакше ризиковано травмуванням. 

Пам'ятайте, коли сніговий покрив високий не варто наближатися до гірських потоків. Вздовж берегів під снігом утворюються порожнини, непомітні під снігом, у які можна провалитися, проломивши покрив вагою тіла. Лід на гірських річках практично завжди нестабільний, а під снігом малопомітний. 

При проходженні лавинних схилів лижникам і сноубордистам варто відстібати кріплення і звільняти кисті від лямок лижних палиць. Намагайтеся не плескати лижами по такому схилу, щоб не викликати сповзання снігу під собою.

Природа поруч

Сьогодні у Карпатах більшає різноманітних розваг для туристів, особливо для тих, хо їде відзначати зимові свята. Та залишаються і традиційні феєрверки та петарди біля святкових ялинок. Однак пам’ятайте, що дика природа зовсім поруч. Гучна музика, звуки залпів, а також гул двигунів снігоходів турбує диких тварин. Зокрема, гучні звуки можуть налякати птахів і прогнати з оселища, або розбудити у барлозі ведмедицю, яка покине його і новонароджених ведмежат.

Зима чудова пора для спостережень і вивчення природи. Вночі можна почути виття вовчої зграї чи крик сови. В лютому-березні — натрапити на сліди рисі, або й почути її шлюбне нявкання. Сніговий покрив допомагає спостерігати чимало різних слідів диких тварин, наприклад лисиці, зайця, козулі. Їх можна збирати у власні фотоколекції.

Цікавими будуть і спостереження нічного неба. У морозну і безхмарну погоду добре спостерігати метеорити, різноманітні сузір’я і гало на місяці. Для таких досліджень існують численні додатки для смартфонів (як от Star Chart), що розкажуть не лише про конкретне сузір’я, але і про зірки, метеорити і планети у конкретній місцевості. 

Велика удача в горах зустріти Брокенського або гірського привида — рідкісне оптичне явище на високогір’ї, коли спостерігач бачить свою тінь на поверхні хмар (туману) на великій відстані в напрямку, протилежному до Сонця. Ця тінь може здаватися дуже великою, іноді вона оточена кольоровими кільцями (так звана глорія).

Як досліджувати дику природу без шкоди для довкілля можна більше дізнатися завдяки Дикому туристичному етикету — путівнику зі сталими порадами для мандрівок у Карпати і не тільки. 

Лайфхаки альпініста

Базова безпека:
  • При виході в зимові гори обов'язково збережіть номери телефонів місцевої рятувальної служби та наперед зареєструйте свій похід. Повідомляйте про свої плани і маршрут людей в готелі чи ваших близьких навіть якщо вирушаєте лише на день чи декілька годин. 
  • Закачайте на смартфон офлайн карти місцевості (Google, Mapy.cz) та інтерактивну мапу колиб і туристичних притулків, що допоможе в екстремальній ситуації сховатися від зимової негоди.
  • Не йдіть на природу у темряві чи тумані, щоб не втратити орієнтир та не зірватись у прірву.
  • Контролюйте рівень заряду ваших гаджетів. При низькій температурі ліхтарик, павербанк, смартфон, а також батарейки можуть розряджатися швидше. Для економії енергії тримайте їх у теплі, наприклад у внутрішніх кишенях куртки, або у спальнику, коли ночуєте у наметі чи притулку.  
  • Подбайте про запасне взуття у похід. Легкі чоботи з пористої гуми із внутрішніми вкладками, що легко виймаються для просушування — швидко зігрівають, зручні, можна взути при нагальній потребі.
Переохолодження та обмороження:
  • Ховайтеся від вітру — це зменшить ймовірність обмороження. 
  • Перед тим, як довгий час перебувати на морозі не забудьте калорійно поїсти. Ситість сприяє кращому кровообігу. Майте при собі термос з гарячим напоєм. 
  • Не носіть на морозі металеві прикраси, такі як перстені, сережки, браслети, в тому числі годинникові. 
  • Замерзлі руки спробуйте відігріти під пахвами. Втрачені рукавиці можна замінити запасними теплими шкарпетками. 
  • Не знімайте на морозі взуття з обморожених кінцівок, доки не дісталися до пункту порятунку, адже можливий набряк, який не дозволить знову одягти взуття. Намагайтеся у взутті рухати пальцями ніг аби відбувалася циркуляція крові.
  • Якщо у вас раніше вже були обмороження кінцівок, уникайте повторного — це може призвести до більш значних ушкоджень.
  • У випадку обмороження знайдіть тепле приміщення (або розкладіть намет), зніміть холодний одяг та взуття, одягніться в сухе.
  • Уражену ділянку обережно розітріть м'якою теплою тканиною, наприклад флісом — це сприятиме припливу крові до неї. 
  • Не можна розтирати замерзлі частини тіла снігом! Обгорніть замерзлу ділянку чи кінцівку фольгою (блискучою стороною всередину) чи термоковдрою.
  • Підійміть уражену кінцівку  — це запобігає набряку. 
  • Не вживайте алкоголь на морозі — це викликає ілюзію зігрівання і навпаки сприяє втраті тепла, через розширення судин та посилення процесів тепловіддачі. Щоб зігрітися рекомендовано пити теплий чай. 
  • Не намагайтеся втамувати спрагу поїданням снігу. Це лише посилює бажання пити. Якщо є можливість, розтопіть сніг, щоб напитися теплої води або приготуйте гарячий напій.
Кип'ятіння води:
  • Не ставте балон і пальник на сніг, використовуйте як підставку фольгу.
  • Закривайте пальник від вітру, наприклад кариматом.
  • При можливості намагайтеся топити лід, а не сніг.
  • Налийте на дно казанка трішки води, тоді кидайте сніг. 
  • При низьких температурах використовуйте бензинові примуси.
Матеріал підготовано в межах Програми захисту великих хижаків WWF-Україна, яку підтримує Європейський Союз, WWF-Польща, бренд Моршинська, Animagrad з анімаційним фільмом MAVKA, та небайдужі українці, які здійснили пожертви на користь програми.  
 
 
© Ihor Dykyy / WWF-Ukraine
Ігор Дикий, досвічений полярник, турист, альпініст, зоолог та експерт WWF-Україна.

Поділіться цим!

Допоможіть нам поширити інформацію