Our News

WWF-Україна та Басейнове управління водних ресурсів річок Прут та Сірет розпочали масштабне дослідження річкових перешкод

20 січня 2024 року WWF-Україна та Басейнове управління водних ресурсів річок Прут і Сірет (БУВР Пруту та Сірету) розпочали великий спільний проєкт для дослідження перешкод на шляху вільної течії річок. Це важливий крок для покращення стану річкових екосистем та забезпечення сталого управління водними ресурсами в даному суббасейні.

Польові досліджень триватимуть протягом року. Їхнім результатом стане комплексне обстеження і виявлення всіх типів бар'єрів на шляху водного потоку річок Прут і Сірет, включаючи дамби, греблі, водопропускні споруди тощо.

Після завершення обстеження буде складено перелік всіх видів перешкод на водотоках, включно з тими, які підлягають демонтажу. Це вдосконалить процес прийняття рішень щодо управління водними ресурсами. А також допоможе розробити програму заходів для планів управління річковими басейнами Пруту і Сірету. Зокрема, усунення перешкод на цих водних об'єктах сприятиме досягненню доброго екологічного стану, що є одним із першочергових завдань проєкту.

Проєкт реалізується за підтримки європейської грантової організації Open Rivers Program.

Цей проєкт є важливим кроком у покращенні стану річкових екосистем басейну річок Прут і Сірет та забезпеченні сталого управління водними ресурсами, включно з потребами місцевих громад та довкілля.

Річковий суббасейн Пруту і Сірету є транскордонним, більша його частина розташована переважно в Українських Карпатах. Тут проживає близько мільйона людей! Тому спостерігається відчутне антропогенне навантаження одночасно з боку енергетики, різних галузей промисловості, сільського господарства та урбанізації.

Усе це призвело до того, що на малих і середніх річках басейну було створено багато поперечних споруд (різноманітні бар'єри, такі як дерев'яні дамби), які перешкоджають вільній течії води, транспорту руслових наносів і міграції водних видів.

WWF-Україна вже має успішний досвід демонтажу дамб. Загалом, на річці Черемош було успішно демонтовано сім малих дамб (кляуз) (повністю та частково). Іхтіологічний та гідроморфологічний постмоніторинг показав:

• покращення показників якості води,
  • відновлення гідроморфологічних показників,
  • зростання біорізноманіття.
Open Rivers Programнідерландський фонд-грантодавець, що фінансується благодійним фондом Arcadia. Напрямки роботи фонду Arcadia: захист природи, збереження культурної спадщини та сприяння доступу до відповідної інформації. З 2002 року Arcadia надала понад 1 мільярд доларів організаціям по всьому світу.

Поділіться цим!

Допоможіть нам поширити інформацію