What would you like to search for?

Our News

Екологічна рівновага — є гарантією екологічної безпеки. Експертка WWF-Україна провела тренінг для прокурорів

Способи протидії злочинам проти довкілля, розслідування екологічних правопорушень, здійснення процесуального керівництва та підтримка публічного обвинувачення — ці та багато інших тем розглянули учасники триденного тренінгу “Особливості процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях щодо злочинів проти довкілля в умовах збройного конфлікту”. У перший день навчання експертка WWF-Україна Софія Шутяк розповіла учасникам про складові довкілля, його охорону, інструментарії міжнародного і національного права, які можуть використовувати прокурори у своїй роботі, а також про кримінально-правову кваліфікацію правопорушень проти довкілля.



“Екологічне законодавство України — добре прописане, але мало практики його застосування. До того ж згідно з Законом “Про охорону навколишнього природного середовища”, якщо міжнародним договором (згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України) встановлено інші правила, ніж в законодавстві України, тоді застосовуються правила міжнародного договору”, — говорить Софія Шутяк, юристка, старша експертка з екополітики WWF-Україна. — “З учасниками тренінгу ми розглянули розвиток міжнародного права та доступні їм сьогодні інструментарії. Прокурори повинні знати та використовувати міжнародні інструменти захисту екологічних прав, долучатися до міжнародних груп, діалогів та обговорень, співпрацювати з міжнародними експертами. Такий підхід може допомогти отримати новий досвід та свіже бачення для розв'язання складних питань”.

У наступні два дні тренінгу учасники обговорили такі теми: 
  • аспекти процесуального нагляду з представниками Офісу Генпрокурора;
  • особливості проведення експертиз з представниками Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України;
  • необхідність напрацювання наукових знань у сфері охорони довкілля; 
  • підходи до обрахунку збитків та інструменти оцінки екозлочинів; 
  • проблему відсутності даних якісних і кількісних показників стану довкілля, через відсутність в країні систематичного моніторингу і загальних критеріїв оцінки стану довкілля; 
  • приклади справ та практичні кейси. 


Усі учасники тренінгу отримали примірники “Національного звіту щодо правопорушень проти дикої природи 2015-2020 рр.”, підготованого експертами WWF-Україна у межах міжнародного проєкту SWiPE або “Ефективне розслідування злочинів проти дикої природи у Європі”. У звіті зібрано та проаналізовано інформацію про більш ніж 400 кримінальних та адміністративних правопорушень, пов’язаних з дикою природою, зокрема видами, що охороняються. Це дало змогу сформулювати рекомендації для ефективної протидії таким правопорушенням.  

Стаття 66 Конституції України говорить, що кожен зобов’язаний не шкодити довкіллю. Адже екологічна рівновага — є гарантією екологічної безпеки. Необхідно розуміти, що ми захищаємо довкілля (створюємо природно-заповідний фонд, розвиваємо екологічне законодавство) не лише заради себе, але заради майбутніх поколінь”, — наголошує Софія Шутяк.  

Тренінг, розроблений та організований спільно Всесвітній фонд природи Україна та Тренінговий центр прокурорів України відбувся у квітні у Києві. Його основна мета — підвищення рівня обізнаності прокурорів щодо міжнародних та українських інструментів захисту екологічних прав та довкілля, зокрема в умовах війни в Україні.

Поділіться цим!

Допоможіть нам поширити інформацію