Мій голос за старовікові ліси | WWF ukraine

© WWF-Ukraine

У старовіковому лісі час зупиняється, а буденність залишається осторонь. Серед прадавніх дерев-велетнів стає зрозумілим, звідки беруть коріння наші улюблені казки, історія і ми самі.

Ми прагнемо зберегти найстаріші ліси України для майбутніх поколінь. Разом з тисячами українців ми зважаємо на їхню цінність та виступаємо за збереження.

Старовікові ліси “не чули звуку сокири”. Без впливу людини вони збереглися і як широкі масиви, і як крихітні ділянки, переважно в Карпатах і на Поліссі. До більшості таких лісів складно дістатися, але їх все ще можна знайти навіть у межах українських міст

© Bogomaz Conservation Photography/WWF-Ukraine

Останні недоторкані ліси Європи

Старовікові ліси — одні з найстаріших наземних екосистем. Раніше вони вкривали майже всю територію Європи, але масштабні рубки та господарська діяльність людини спричинили їх масове знищення. У Центральній та Східній Європі це “острівці” площею приблизно 320 тисяч гектарів, 100 тисяч з яких збереглися в Україні.

Осередки біорізноманіття

Під кронами старих дерев знаходять домівку сотні видів тварин, грибів і рослин, занесених до Червоної Книги України. Для крихітного  равлика пупкалика пралісового,  рисі євразійської, трипалого дятла та плямистої саламандри, праліс — їх дім.

Регулятори клімату

Праліси виробляють значний об'єм кисню і акумулюють значні обсяги  прісної води. Вони століттями накопичують і утримують вуглець. Особливо багато його зберігається у мертвій деревині- сухому гіллі та стовбурах повалених дерев.Руйнування пралісів спричиняє вивільнення вуглецю в атмосферу, що посилює зміну клімату.

Природні лабораторії

Праліси - самодостатні ліси, вони зберігають інформацію про історичний розвиток лісу, його структуру, здатність до саморегуляції і самовідновлення. Вони - еталон лісу, вивчення якого допоможе науковцям відтворювати ліси, наближені до природних.

WWF-Україна та партнери ідентифікували майже 100 тисяч гектарів старовікових лісів (за законодавством: праліси, квазіпраліси та природні ліси) в Карпатах і на Поліссі. Понад 33 тисяч гектарів з них досі або незахищені, або мають недостатній природоохоронний статус. Тому перебувають під загрозою знищення через рубки, нераціональний розвиток туристичної інфраструктури та доріг і іншу господарську діяльність.

Ми підтримуємо дії державних органів, установ та підприємств задля збереження українських старовікових лісів

• Їх подальшу ідентифікацію і заповідання

• Втілення науково обгрунтованих планів охорони та

• Надання достатнього фінансування для їх збереження

• Заповідати найцінніші ліси, шляхом створення нових заказників, пам’яток природи, регіональних ландшафтних та національних природних парків, які мають взяти під охорону найцінніші ділянки лісів.

• Забезпечити фінансування охорони лісів: надати гідні заробітні плати, необхідне матеріально-технічного забезпечення для працівників установ природно-заповідного фонду та лісових господарств, відповідальних за охорону лісів та зменшити надмірний податковий тиск.

• Розробити релевантні менеджмент-плани, які базуються на наукових дослідженнях і мають прикладний характер,  для ефективної охорони особливо цінних лісів.

• Реформувати лісову галузь для підвищення її ефективності. Схема прийняття рішень у галузі зараз  занадто складною і унеможливлює ефективний менеджмент лісів, особливо у контексті нових викликів, таких як потреба адаптації лісів до зміни клімату.

• Розробити та прийняти новітню стратегію управління лісами, яка має враховувати не лише економічні, а й екологічні і соціальні аспекти.

• Впроваджувати практики наближеного до природи лісівництва, яке дотримується захисту біорізноманіття й не виснажливого лісокористування, та займається формуванням лісів природного складу і структури,  замість плантаційної системи ведення лісового господарства

віддали свій голос
Наша мета 50000

Коли загальнонаціональна кампанія WWF-Україна на збереження пралісів зберe 50 тисяч голосів, ми надішлемо звернення до всіх відповідних за заповідання державних органів влади, щоб закликати їх надати ідентифікованим пралісам найвищий природоохоронний статус. WWF-Україна зі свого боку підготує усі необхідні документи та передасть їх департаментам екології Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей. Тільки спільними зусиллями ми зможемо збільшити гучність наших закликів до порятунку природи!

© WWF-Ukraine

ГОДИНА ЗЕМЛІ

Кожного року в останню суботу березня о 20:30 за місцевим часом мільйони людей по всьому світу присвячують годину своєї уваги планеті Земля.

Символічно вимикають зайве освітлення, читають або дивляться фільми про Землю і стиль життя, дружній до планети, беруть участь у дискусіях і онлайн-концертах, доєднуються до звернень на захист природи.

Це більше, ніж просто одна година присвячена Землі – це рух за наше майбутнє. І навіть більше ніж символ підтримки, радше - імпульс для негайних змін. Тому дії, які беруть початок у Годину Землі, мають довгостроковий вплив, та тривають значно довше однієї години.

БІЛЬШЕ ПРО ПОДІЮ