Our News

Відбудуємо кращу Україну. Творити майбутнє, а не відтворювати минуле

В Україні досі йде запекла війна, понад людським усвідомленням змінюючи світ. Вона принесла не лише величезні страждання людям та соціально-економічну шкоду, але й суттєво вплинула на природне середовище.

Першим пріоритетом для WWF було убезпечення співробітників та партнерів, а також збереження нашої діяльності в Україні. Разом з партнерами ми започаткували моніторинг впливу війни на навколишнє середовище та реагували на законодавчі зміни, які можуть загрожувати природному капіталу країни. Ми також дивимося у майбутнє, коли після завершення воєнних дій фокус уваги зміститься на відновлення. Війна вже призвела до катастрофічних наслідків. Та все ж ми маємо можливість відбудувати кращу Україну. І не можемо нехтувати цим.

Хоча бойові дії досі запеклі, обговорення та планування відновлення, яке врешті відбуватиметься, вже почалися в самій країні та за її межами. На міжнародній конференції з відновлення України (4-5 липня, Лугано) високими посадовими особами буде представлено проєкт Плану відновлення України. Українські природоохоронні організації наполягають, що відновлення може і повинно вийти далеко за межі швидкої відбудови та створити передумови сталого майбутнього для прийдешніх поколінь.

Скористаймося моментом – разом

У WWF ми вважаємо, що повоєнні заходи відновлення України мають зосереджуватись не просто на відбудові того, що було зруйновано, а на інвестуванні у майбутнє. Такі інвестиції є сталими і здатні змінити Україну на краще, відповідати вимогам майбутнього, а не відтворювати минуле. Тому ми закликаємо уряди, банки розвитку, фінансові установи та агенції, що надають допомогу, об’єднати зусилля, аби дизайн післявоєнного відновлення України був розроблений у партнерстві з українською владою та громадянським суспільством, відповідав міжнародним стандартам та принципам раціонального кліматично нейтрального природокористування і залучення сторін.

Принципи відновлення

WWF пропонує Принципи післявоєнної сталої відбудови України і готовий підтримати українські та міжнародні організації, які беруть участь у відновленні, в їх реалізації:
  1. Гарантія прозорості, залучення сторін та підзвітності у заходах повоєнного відновлення;
  2. Розвиток потенціалу для інновацій та використання найкращих доступних технологій;
  3. Стратегічний розвиток усіх секторів з урахуванням факторів зміни клімату та збереження природного капіталу (climate smart, nature positive);
  4. Дотримання найкращих міжнародних практик та стандартів, включно з наближенням українського законодавства до законодавства Європейського Союзу
Створюємо майбутнє

У 2022 році WWF планує мобілізувати свою міжнародну експертизу та професійні відносини, зокрема з науковими спільнотами, корпоративним та фінансовим сектором, залучити критично важливих учасників у підготовку сталого відновлення України. Серед заходів:
  • Розробка плану відновлення України як рекомендацій для прийняття рішень на найвищому рівні;
  • Визначення конкретних рекомендацій для відновлення та розвитку окремих ключових секторів і сфер (наприклад, лісове господарство, енергетика, транспорт тощо);
  • Втілення міжнародної кампанії зі збору коштів для підтримки відновлення України до більш високого якісного рівня;
  • Сприяння інвестиціям у природо- та кліматично оптимізоване майбутнє.
WWF прагне тісно співпрацювати з органами влади, експертною спільнотою, громадянським суспільством та іншими зацікавленими сторонами для визначення та вироблення найкращих стратегій і рішень.

Виклики, які стоять перед Україною, значні. Але є й можливості. Побороти ці виклики та скористатися можливостями можна лише спільними зусиллями.

Разом ми зможемо!