Our News

Що варто знати про ведмедів і як діяти, коли ви живете поруч з ними. Поради WWF-Україна

З 25 по 27 травня національні та регіональні ЗМІ активно поширювали інформацію про ведмедя, якого помітили на території лісництва біля села Узин, Івано-Франківської області. За оцінкою WWF-Україна більшість з цих повідомлень не надали вичерпної експертної оцінки ситуації, відсутні коментарі профільних зоологів та експертів у темі великих хижаків, а громадам не пропонуються ефективні способи дій.

Поширення недостовірної інформації про ведмедів та їх поведінку може стати причиною агресії місцевих мешканців до тварини, та призвести до непередбачуваних наслідків, наприклад травмування/загибелі людей, а також червонокнижного ведмедя. Ми поспілкувалися з нашими експертами — Ігорем Диким, зоологм, полярником, кандидатом біологічних наук, доцентом кафедри зоології ЛНУ ім. Івана Франка та Ярославом Зеленчуком, начальником науково-дослідного відділу Національного природного парку “Верховинський” та підготували факти про ведмедів та їх поведінку, а також поради громадам щодо організації діяльності та поведінки, коли поруч живуть великі хижаки.

Ведмідь під загрозою зникнення в Україні

В Україні ведмідь трапляється лише на території Карпат та окремі особини — на Поліссі. За останні 50 років популяція ведмедів зменшилася з майже 1300 до близько 300 особин. Основні причини зменшення чисельності його популяції — нелегальне трофейне полювання, а також втрата придатних оселищ для виживання тварини. Індивідуальна територія самців ведмедя становить 120-1 600, самок — 60-300 квадратних кілометрів.

З 2003 року ведмідь включений до Червоної книги України зі статусом “вид під загрозою зникнення”. Також цей вид охороняється Бернською конвенцією, згадується в Директиві ЄС про оселища і Загальноєвропейській стратегії збереження біологічного та ландшафтного різноманіття (PEBLDS).

Хоч ведмідь і є найбільшим хижаком Європи та України, але його раціон на 40-60% складається з їжі рослинного походження — трави, пагонів, коріння, горіхів, плодів дерев та ягід. Решта раціону — комахи, рептилії, ссавці. Полює ведмідь також на ослаблених та хворих тварин, під’їдає падло та залишки здобичі інших хижаків.

Чи є ведмідь небезпечним для людини. Просвітництво громад

Ведмеді не харчуються людьми та навмисне не шукають можливості напасти на нас. Ведмідь може становити небезпеку для людини, якщо відчуває загрозу для себе, однак він намагається уникати зустрічей з нами. Саме тому людям варто менше турбувати ведмедя і знати як поводитися у місцях, де він живе, або при зустрічі у дикій природі (дізнавайтеся правила поведінки при зустрічі з ведмедем — у додатку до цього листа). Це важлива частина просвітницької роботи серед громад, які живуть поруч з великими хижаками.

Згідно з даними WWF-Україна, за останні 5 років невідомо жодного летального випадку пов'язаного з великими хижаками. До слова, випадки заходів ведмедів у село є дуже рідкісними. Переважно їх пов’язують із хворими, ослабленими або покаліченими ведмедями. Здорові особини ведмедя будуть уникати прямої зустрічі з людиною.

Проте, нам відома ситуація, коли під час того як чоловік у лісі намагався забрати роги мертвого оленя, його атакував ведмідь. Тварина “розцінила” ці дії як зазіхання на свою здобич. Відомі випадки, коли ведмедиця захищала потомство, яке намагалися вилучити в неї браконьєри. Але невідомо жодного випадку, щоб ведмідь напав на людину у селі.

Як варто поводитися у лісі, де трапляються великі хижаки:
  • ходити стежками. Ведмеді знатимуть, що це територія людей і самі уникатимуть її, перебуваючи у лісі, де трапляються ведмеді створювати помірний шум — розмовляти, наспівувати тощо. Так дикі тварини почують вас і не наближатимуться,
  • не приваблювати тварину їжею. Не залишати недоїдки/сміття у лісі — їх запах може привабити диких тварин,
  • не поводитися агресивно, зокрема не кидати каміння у тварин.
Охорона майна

Незахищені свійські тварини можуть стати для ведмедя легкою здобиччю, так само як і вулики з медом. За інформацією, поширеною у медіа, в селі Узин ведмеді напали на загін з дикими свинями мангалами, які утримувалися у вольєрі у лісовому господарстві. Попередні дослідження сезонних аспектів трофіки ведмедя (раціону у різні пори року) вказують, що основною здобиччю, на яку полює ведмідь у зимово-весняний період — є дика свиня. Тому не дивно, що ведмідь напав на цих тварин. Варто зазначити, що для ведмедя ні загін, ні паркан не є перешкодою. Щоб захистити свійських тварин від нападів хижака, у господарстві необхідно встановити електричну огорожу. На полонинних вівчарських господарствах для охорони худоби можна використовувати пастуших собак.

Щонайменше 27 нападів великих хижаків, зокрема ведмедів, рисей та вовків на місцеві господарства зафіксував WWF-Україна у Карпатах за період 2019-20 років. Сталося це у Надвірнянському, Верховинському та Долинському районах Івано-Франківської області та Рахівському, Тячівському і Міжгірському Закарпатської області. В результаті цих конфліктів було втрачено 91 вулик з бджолиними сім’ями та урожаєм меду, а також 67 свійських тварин.

Після того, як WWF-Україна надав постраждалим господарям та потенційним жертвам 16 комплектів електричних огорож (з них 10 у 2019 році та 6 — у 2020), нападів великих хижаків там більше не спостерігалося. У 2021 році фонд передав ще 13 електроогорож фермерам і пасічникам Закарпатської та Франківської областей.

У 2020 році WWF-Україна провів перше всеукраїнське дослідження громадської думки щодо ставлення до великих хижаків. 83% українців різко негативно ставляться до незаконного полювання на рідкісних диких видів тварин — ведмедя та рись — і вважають, що держава має забезпечити виконання Закону України щодо їх захисту.
  • 51% опитаних по Україні та 74% у Карпатах вважають, що правильна поведінка може врятувати від небезпеки при зустрічі з ведмедем або риссю.
  • Отримати інформацію про правила поведінки на території, де мешкають великі хижаки — ведмеді та рисі, бажають 52% опитаних по Україні та 62% у Карпатах.
  • 54% українців вірять у можливість співжиття з великими хижаками. У Карпатах, найбільшій території проживання великих хижаків в Україні — 60%.
Поява ведмедя біля села Узин та чому ведмеді підходять до людських поселень?
Ймовірно, що ведмеді у цьому районі приходять з масиву Чорний ліс, який тягнеться від Карпат аж до Галича. Востаннє там фіксували появи ведмедя ще у 2009 році. Цей масив є своєрідним коридором, який може використовуватися дикими тваринами. У 2013 році появу ведмедя помітили на сміттєзвалищі біля села Рибне, яке знаходиться безпосередньо у лісі.

На зображенні карти нижче наведено орієнтовні межі масиву Чорний ліс, позначено села Рибне (фігура шестигранник) та Узин (геолокація). Відстань між селами — близько 20 кілометрів. Тому поява тварини в Узині справді є нетиповою, винятковою ситуацією, хоч цілком можливою.

Чому ведмеді наближаються до людських поселень чи заходять в села:
  • Розвиток населених пунктів і транспортної інфраструктури наближає людину до середовища існування диких тварин. Наприклад, чимало міст і сіл у гірських районах знаходяться безпосередньо біля лісу.
  • Відбувається фрагментація (роздробленість) і зменшення площі оселищ, придатних для виживання диких тварин. Внаслідок цього зменшується кількість здобичі та харчів для них.
  • Хижаків приваблюють незахищені свійські тварини на вигонах, пасовиськах і полонинах, які є легкою здобиччю.
  • Дикі тварини можуть заходити на людські городи та обійстя у пошуках залишків городини та залишків їжі. Голодних і виснажених навесні тварин приваблює запах їжі.
  • Диких тварин, зокрема ведмедів приваблюють стихійні та неорганізовані сміттєзвалища, що є джерелом постійного і легкого корму для них.
Саме тому, частиною рішення для мирного співжиття з великими хижаками, є врахування зазначених умов у розвитку та управлінні територією.

Співжиття на одній території

Хижаки можуть становити загрозу для людини та її майна. Проте це не означає, що людина повинна винищити хижаків, адже це може мати вкрай негативний вплив на довкілля та здоров’я екосистем.

WWF-Україна вже близько 5 років працює з питанням вирішення конфліктів людина-дика природа і поширює інформацію про стале співжиття з великими хижаками на одній території. Як електричні огорожі, так і використання пастуших собак довели свою ефективність на господарствах у Європі. Разом з цим мешканців сіл, що межують з дикою природою, навчають як правильно зберігати та утилізувати сміття, як організувати присадибне господарство, як присутність ведмедів допомагає розвивати малий бізнес тощо. Успішні історії європейців зібрані на сайті проєкту LIFE EuroLargeCarnivores за посиланням — https://www.eurolargecarnivores.eu/uk_UA/.

В Україні ми поширюємо інформацію про інструменти співжиття, надаємо їх у користування фермерам та пасічникам, а також поширюємо знання про правила поведінки на території, де трапляються ведмеді.
У квітні 2021 року WWF-Україна провів тренінги для фермерів і пасічників у Карпатах, щоб заохотити та навчити їх користуватися електричними огорожами. Станом на травень 2021 року наші експерти безплатно передали місцевим господарям у користування 13 комплектів електричних огорож (за період 2019-20 рр. аналогічно було передано 16 комплектів).

Про 2 успішні приклади співжиття людей і великих хижаків у Карпатах можна дізнатися з відео “Історії співжиття”:
Що ви можете зробити, якщо ведмідь навідався у ваш населений пункт або ви знаєте про такий випадок

Ведмідь навідався у ваш населений пункт:
  • В першу чергу повідомте про цю ситуацію обласну екологічну інспекцію. Місцева влада не уповноважена самовільно приймати рішення у подібній ситуації.
  • Прийняти рішення і дати дозвіл на вилучення тварини з природного середовища з подальшим переселенням на інші віддалені від населених пунктів території (заповідник, національний парк, реабілітаційний центр) може лише Міністерство екології.
  • Лише Обласне управління Лісового і мисливського господарства і лише після отримання дозволу від Міністерства екології може чинити відповідні дії щодо червонокнижної тварини.
Коментувати, пояснювати, давати оцінку біології та поведінці тварини можуть експерти-зоологи, які займаються вивченням великих хижаків, зокрема ведмедів. Ось декілька установ, у які ви можете скерувати свої запитання:
© WWF-Україна
На зображенні наведено орієнтовні межі масиву Чорний ліс, позначено села, де трапилися зустрічі з ведмедем — Рибне (фігура шестигранник) та Узин (геолокація). Відстань між селами близько 20 кілометрів.
© WWF-Україна
Ведмеді є парасольковим видом, важливим для збереження здоров'я всієї екосистеми, у якій вони живуть

Поділіться цим!

Допоможіть нам поширити інформацію