Our News

WWF-Україна надав прилади вартістю майже 1000000 грн для моніторингу вод на територіях, що зазнали впливу від підриву греблі Каховської ГЕС

WWF-Україна підтримує Державне агентство водних ресурсів України щодо здійснення моніторингу стану масивів поверхневих вод на територіях, що зазнали негативного впливу від підриву окупантами рф греблі Каховської ГЕС. Держводагентство забезпечило оперативне виконання відборів проб води та вимірювань для своєчасного реагування й інформування щодо забруднення водних об’єктів на постраждалих територіях.

6 червня 2023 року російські окупаційні війська підірвали греблю Каховської ГЕС. Внаслідок аварії сталося затоплення територій нижче за течією та обміління водосховища. Один із основних ризиків аварії — забруднення води органічними та поживними речовинами, нафтопродуктами, стоками з сільськогосподарських угідь та промислових об'єктів, комунальних підприємств, сміттєзвалищ, кладовищ, заправок та інших об'єктів розташованих у зоні ураження. За інформацією від членів РНБО, тільки із зруйнованого машинного залу у воду потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила.

Після підриву греблі Каховської ГЕС виникла нагальна потреба у дослідженні стану водних об’єктів та ресурсів, що постраждали внаслідок аварії, а саме: речовин, що потрапили у воду, та їхніх концентрацій, а також аналізі зон затоплення, щоб оцінити ступінь шкоди, вивчити поточну ситуацію і зробити прогнози. Одним із необхідних кроків для мінімізації наслідків аварії може стати щоденний моніторинг води. Точні та достовірні дані є основою для належної оцінки впливу на людей та природу, подальшого прогнозування, коротко- та довгострокового планування, оцінки збитків, завданих країною-агресором водним ресурсам та навколишньому середовищу в цілому.

Оскільки ситуація була ускладнена тим, що район аварії є зоною активних бойових дій. Частина територій (лівобережжя) Херсонської області є тимчасово окупованими та непідконтрольними, Державне агентство водних ресурсів України (Держводагентство) звернулося по допомогу до WWF-Україна.

Для своєчасної діагностики стану водних об'єктів та забезпеченні нагальних потреб щодо моніторингу якості води Держводагентство запропонувало  . організувати мобільну лабораторію з можливістю безпосереднього відбору проб у визначених точках та подальшим їх аналізом.

WWF-Україна придбав і передав як благодійну допомогу водогосподарським організаціям Держводагентства (лабораторії моніторингу вод Північного регіону (м. Вишгород) і лабораторії моніторингу вод та ґрунтів Регіонального офісу водних ресурсів у Миколаївській області (м. Миколаїв) такі прилади:

• аналізатор нафтопродуктів “Мікран”;
  • киснемір Seven 2Go “Mettler Toledo” в комплекті з електродом;
  • рН-метр/кондуктометр Seven Go Duo “Mettler Toledo” в комплекті з датчиками;
  • флюорат для визначення нафтопродуктів, СПАР, фенолів.

Загальна вартість обладнання становить майже 1 000 000 грн.

“Ананалізатор нафтопродуктів “Мікран” використовується для визначення нафтопродуктів у воді. Прилад нам знайомий, зручний, вітчизняного виробництва. Киснемір та рН-метр/кондуктометр відомої швейцарської фірми “Mettler Toledo” — це сучасні портативні прилади для визначення розчиненого кисню, показнику рН та електропровідності поверхневих вод безпосередньо на водному об`єкті в пункті відбору проб. Прилади компактні та зручні у використанні зі зрозумілим інтерфейсом”, — зазначають спеціалісти лабораторії моніторингу вод та грунтів РОВР у Миколаївській області.

Для довідки:

Гребля висотою 30 метрів і довжиною 2 км була побудована за радянських часів для Каховської ГЕС у місті Нова Каховка Херсонської області та підняла рівень води в Дніпрі до 16 м. Це водосховище довжиною 240 км було другим за величиною водосховищем в Україні за площею - 2155 кв. км і першим за об'ємом води - 18,19 кв. км. Воно було розташоване на території трьох областей (Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської). Його вода забезпечувала населені пункти, сільське господарство, а також надавала охолоджуючу воду для Запорізької атомної електростанції. З лютого 2022 року воно було окуповане російськими військами після вторгнення Росії в Україну.

Про WWF-Україна:

Всесвітній фонд природи WWF — одна з найвпливовіших та найбільших незалежних природоохоронних організацій у світі, що нараховує понад 5 мільйонів прихильників і має представництва у більш ніж 100 країнах світу. Місія WWF полягає у тому, щоб зупинити деградацію природних систем планети та побудувати майбутнє, у якому людина житиме в гармонії з природою. Цього можна досягти шляхом збереження біорізноманіття планети, раціонального використання природних ресурсів, зменшення забруднення та нераціонального споживання.

Понад 20 років WWF реалізує проєкти в Україні. З 2019-го ми діємо як національне представництво WWF, яке об’єднує представників громадськості та науковців. Наша робота набуває різноманітних форм — проведення досліджень, просвітництво, консультування державних органів та лобіювання змін до законодавства, мобілізація фінансових ресурсів для впровадження програм з вивчення і збереження природи. Наша діяльність стосується, у першу чергу, таких тем, як ліси, прісна вода та рідкісні види.

Напрям “Вода” WWF-Україна має на меті підтримати повернення до природного стану прісноводних екосистем України. Це передбачає відновлення вільної течії річок, водно-болотних угідь та “озеленення” малої гідроенергетики України. Ще один фокус нашої уваги — на вивченні та охороні оселищ, важливих для видів родини осетрових.

Поділіться цим!

Допоможіть нам поширити інформацію