Our News

Життя перемагає: 2500 осетрових риб в Дунай випустив WWF-Україна задля відновлення вільноживучих червонокнижних популяцій

18 жовтня Всесвітній фонд природи WWF-Україна здійснив зариблення осетровими видами риб, випустивши 2500 молодих особин стерляді та осетра руського в Соломонів рукав річки Дунай на території Дунайського біосферного заповідника. Зариблення має не лише прямий природоохоронний характер, але й далеку стратегічну ціль — сприяти відновленню популяції осетрових в Дунаї і забезпечити  моніторинг та охорону їхніх оселищ.

«Осетрові — одні з найцінніших риб нижнього Дунаю. Вони є важливою частиною річкових та морських екосистем, та водночас найвразливішим видом у світі. WWF-Україна системно працює задля відновлення популяцій червонокнижних осетрових риб в акваторії української частини Дунаю. Ми пройшли довгий шлях, щоб зариблення осетровими відбулося цього року. В час, коли біорізноманіття України щодня потерпає внаслідок російської військової агресії, ця подія є особливо цінною для нас як один із заходів задля збереження українського природного спадку», — коментує Оксана Коноваленко, керівниця напряму «Вода» WWF-Україна.

Подія відбулась відповідно до вимог українського законодавства та сучасних наукових рекомендацій, що стимулюватиме максимальну виживаність випущених особин як в короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі. Команда WWF-Україна організувала дослідження ДНК, які підтвердили дунайське походження осетрових на 99%. Риб вирощували в Одеському осетринницькому комплексі, там же відбувалося їх маркування  одним із сучасних та найменш інвазивним методом — за допомогою введення під шкіру спеціального барвника - еластомера блакитного або жовтого кольорів,  для подальшого моніторингу в акваторії Дунаю та Чорного моря.

«Такі заходи мають і будуть відбуватись, незалежно від зовнішніх обставин. Бо природа — це дім, який ми маємо зберігати для наступних поколінь. Зариблення р.Дунай ми проводимо вже не вперше і завдяки цій  роботі збільшення чисельності видів осетрових спостерігається фахівцями Інституту морської біології та Дунайського біосферного заповідника. Вони зазначили той факт, що на початку літа багато осетрових йшли на нерест до гирла Дунаю. Тому результат є, і ми цьому дуже раді. Цього разу ми випускаємо молодь вагою 150-300 г, що збільшує відсоток адаптації до природного середовища та дасть нам гарний результат у майбутньому. Дякуємо WWF-Україна за нагоду ще раз взяти участь у такому проєкті. Це було довго, складно, але ми це зробили, зробили разом. Дякую, сподіваюсь на подальші плідну співпрацю»,зазначив директор ТОВ «Одеський осетринницький комплекс» Катречко Віктор.

Зариблення в період війни було проведено вперше. Захід підтримали Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерство аграрної політики та продовольства України, Державне агентство розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм України, фахівці ТОВ «Одеський осетринницький комплекс» та Дунайського біосферного заповідника.

"Російська Військова агресія суттєво впливає на всі природні екосистеми. Страждають і червонокнижні водні біоресурси. Тож такі заходи, це не лише внесок задля збереження видів, а й виконання міжнародних зобов'язань у рамках Бернської, Бонської Конвенцій та CITES. До того ж, є частиною плану дій щодо збереження осетрових риб в Україні на 2021-2030 роки, затвердженого відповідним наказом Міндовкілля. Це один із механізмів відновлення довкілля в Україні та потужний крок до примноження дунайської популяції осетрових риб та всього біорізноманіття", - прокоментував перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, Олександр Краснолуцький.

«Погіршення умов відтворення, а також вплив інтенсивного промислу та браконьєрства, призвели до значного скорочення осетрових, та занесення їх до Червоної книги України. Біорізноманіття України потерпає щодня також внаслідок російської агресії. Підрив Каховської ГЕС спровокував екологічну та гуманітарну катастрофу і поставив під загрозу існування багато видів дикої фауни, в тому числі й осетрових», — говорить заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня.
Оскільки осетрові є так званим «парасольковими видами», їхнє збереження сприяє стійкості екосистем, підтримці біорізноманіття і навіть добробуту та існуванню людства. На сьогодні всі види осетрових, що трапляються  в українських водах, є рідкісними та занесені до Червоної книги України. Мінагрополітики зараз активно працює над створенням аквакультурних осетрових ферм на території України, щоб забезпечити рибалок альтернативним джерелом доходу та подолати браконьєрство осетрових видів риб заради чорної ікри, що є основною причиною їхнього загрожуваного статусу.

«Звичайно, що така подія як зариблення відносно невеликою кількістю осетрових має більш символічне значення, адже показує як громадські організації, бізнес та держава можуть співпрацювати разом задля збереження та відновлення природи. Основним гаслом кампанії вибрано фразу “життя перемагає”, адже ми впевнені, що безпечне довкілля для людей і всіх живих істот та реалізація формули миру Президента України екологічна безпека, припинення екоциду стають невіддільною частиною трансформації України на шляху до ЄС. Попереду у нас багато роботи, але варто почати з практичних кроків, тому хочу закликати народних депутатів уже найближчим часом прийняти два євроінтеграційні закони “Про особливо цінні ділянки річок” № 5413 та “Про  території Смарагдової мережі” № 4461. Разом зможемо»Богдан Вихор,  виконавчий директор WWF-Україна.

Зариблення осетровими Дунаю було здійснено завдяки підтримці та фінансуванню WWF-Нідерланди спільно з Rewilding Europe.

Фотозвіт зариблення осетровими 2023

Для контактів:

Олександра Ткач

Комунікаційна менеджерка напряму «Рідкісні види»

e-mail: otkach@wwf.ua

тел.: +380 66 53 59 225

Стежте за діяльністю WWF-Україна:

Сайт https://wwf.ua (WWF-Ukraine)

Facebook facebook.com/wwfukraine (WWF-Україна)

Instagram instagram.com/wwf_ukraine (WWF_Ukraine)

Telegram https://t.me/wwfukraine (@wwfukraine)

Про WWF-Україна

Всесвітній фонд природи WWF — одна з найвпливовіших та найбільших незалежних природоохоронних організацій у світі, що нараховує понад 5 мільйонів прихильників і має представництва у понад 100 країнах світу. Наша місія — зупинити деградацію природних систем планети та побудувати майбутнє, у якому людина житиме в гармонії з природою. Цього можна досягти шляхом збереження біорізноманіття планети, раціонального використання природних ресурсів, зменшення забруднення та нераціонального споживання.

Понад 20 років WWF реалізує проєкти в Україні. З 2019-го ми діємо як національне представництво WWF, яке об’єднує представників громадськості та науковців. Наша діяльність стосується, у першу чергу, таких тем, як ліси, вода, рідкісні види та клімат.

Поділіться цим!

Допоможіть нам поширити інформацію