Our News

За ініціативи WWF-Україна понад 22 гектари лісів на Поліссі отримали природоохоронний статус

На Поліссі 22,9 гектара лісових ділянок визнали належними до природних лісів. Відповідний висновок погодили в ДП «Ліси України» у відповідь на звернення WWF-Україна.

Під охорону потрапили ділянки старовікових соснових лісів з домішкою берези та дуба Закусилівського лісництва. Вони були частиною експлуатаційних лісів — тобто таких, що призначені для промислових рубок. Відтепер ці території мають природоохоронний статус з повною забороною лісогосподарської діяльності. Надалі такі лісові ділянки можуть бути визнані пралісовими пам'ятками природи та стати повноцінною частиною природно-заповідного фонду України.

Ідентифікація та заповідання пралісів й інших цінних лісів України — одне з ключових завдань для WWF-Україна, над яким вже понад 10 років системно працює команда експертів. Разом з тисячами українців ми зважаємо на їхню цінність, тому сприяємо, щоб якомога більша кількість старовікових лісів отримала посилений охоронний статус.

Природні ліси — екосистеми, в яких локально і тимчасово проявився людський вплив, але лісовий масив протягом короткого часу відновиться  природним шляхом до стану пралісових екосистем. За оцінкою WWF ⅓ частина пралісів та недоторканих лісів Центральної та Східної Європи знаходитися саме в Україні, що робить нашу країну унікальним європейським центром дикої природи та недоторканості.

Створення нових об’єктів природно-заповідного фонду особливо важливе в контексті знищення природи внаслідок російської воєнної агресії. Нещодавно в Українських Карпатах взято під охорону найбільший кластер пралісів, який ідентифікували експерти WWF-Україна. Детальніше про результати роботи WWF-Україна задля збереження пралісів та інших старовікових лісів запрошуємо почитати за посиланням.

Поділіться цим!

Допоможіть нам поширити інформацію