What would you like to search for?

Our News

4527,5 га пралісів і квазіпралісів Івано-Франківської області очікують на cтатус пралісових пам'яток природи

Івано-Франківська обласна рада опублікувала проєкт рішення про оголошення природних територій та об’єктів пам’ятками природи місцевого значення. Загалом має з’явитися 34 пралісові пам’ятки природи загальною площею 4527,5 га в межах семи лісгоспів області. Статус пралісових пам’яток природи забезпечить найвищий рівень охорони і допоможе зберегти найцінніші ліси Прикарпаття недоторканими.

Шлях, який має “пройти” ділянка лісу, щоб стати пралісовою пам'яткою природи, довготривалий.

Першим кроком є польові дослідження з метою визначення пралісів, квазіпралісів та природних лісів на місцевості. У межах Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей, WWF-Україна та інші організації попередньо ідентифікували 93 777 га потенційних пралісів, квазіпралісів та природних лісів.

Наступний крок — підготовка та погодження Висновку про належність ділянок лісу відповідним критеріям. Цей процес відбувається відповідно до офіційно затвердженої 2018 року “Методики визначення належності лісових територій до пралісів, квазіпралісів та природних лісів”. 

Станом на липень 2020 року, з лісовими господарствами було погодженно більше 25 тис. га пралісів, квазіпралісів та природних лісів в межах трьох областей. Вже на цьому проміжному етапі, ліси захищені від усіх видів рубок, проїзду транспорту, випасання худоби та іншої господарської діяльності. 

Однак, лише статус пралісової пам’ятки природи — однієї з підкатегорій об’єктів природно-заповідного фонду, може гарантувати повний та посилений режим охорони найцінніших старовікових лісів. 

“Для створення на базі пралісу об’єкту природно-заповідного фонду необхідним є наукове обґрунтування, згода землекористувача та клопотання про створення пралісової пам’ятки природи. Зазначені пакети документів WWF-Україна надав департаментам екології Закарпатської та Івано-Франківської областей в грудня 2019, і ось, в липні, ми маємо перші проєкти рішень від Закарпатської та Івано-Франківської обласних рад”— зазначає Андрій Плига, керівник практики “Ліси” WWF-Україна.

Останній і найважливіший крок — голосування за створення пралісових пам’яток природи на сесіях  обласних рад.

У разі позитивного рішення, 4527,5 га лісів в межах ДП “Болехівське лісове господарство”,  ДП “Брошнівське лісове господарство”, ДП “Верховинське лісове господарство”, ДП “Вигодське лісове господарство”, ДП “Гринявське лісове господарство”, ДП “Делятинське лісове господарство” та ДП “Солотвинське лісове господарство” стануть об’єктами природно-заповідного фонду.

WWF-Україна очікує, що голосування відбудеться на найближчих засіданнях обласних рад і праліси, квазіпраліси й природні ліси отримають статус пралісових пам’яток природи. Також, сподіваємося, що найближчим часом з'являться проекти рішень по іншим лісгоспам, які відсутні у списках, що виносяться на голосування на найближчі сесії обласних рад. WWF-Україна продовжить працювати над розробкою документації по майбутнім пралісовим пам’яткам Осмолодського лісгоспу, 4000 га якого лише нещодавно набули офіційного статус пралісів та квазіпралісів.  
© Tomasz Wilk
Статус пралісових пам’яток природи забезпечить найвищий рівень охорони лісам Прикарпаття
© WWF Ukraine
Схема заповідання пралісів

Поділіться цим!

Допоможіть нам поширити інформацію