У Закарпатській області можуть з’явитися перші пралісові пам’ятки, ініційовані WWF-Україна | WWF ukraine

Our News

На сайті Закарпатської обласної ради з’явилися перші проєкти рішень про створення пралісових пам'яток природи, зокрема, в межах ДП “Хустське ДЛГ”. Це перші пралісові пам’ятки природи, які мають з’явитися в Закарпатський області загалом та ініційовані WWF-Україна, зокрема.

У 2017 році, Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат”, у Лісовий кодекс України було введено поняття праліс, квазіпраліс та природний ліс і встановлено особливий правовий режим їх збереження та охорони. Крім того, у Закон “Про природно-заповідний фонд України” була введена окрема підкатегорія – пралісова пам’ятка природи. Виділення лісів відбувається відповідно до “Методики визначення належності лісових територій до пралісів, квазіпралісів і природних лісів”, затвердженої Наказом Міністерства екології та природних ресурсів України №161 від 18.05.2018 р.

Пралісові пам’ятки природи створюються з метою охорони пралісів, квазіпралісів та природних лісів – незмінених або малозмінених господарською діяльністю лісів, що росли без втручання людини, зберегли свою природну структуру, віковий та видовий склад, динаміку і відіграють важливу роль у збереженні біорізноманіття.

Роботи з виділення пралісів, квазіпралісів та природних лісів тривають, починаючи з 2010-х років. Протягом 2018-2019 років експерти WWF-Україна проводили роботи з погодження попередньо ідентифікованих ділянок пралісів, квазіпралісів та природніх лісів у межах Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей, відповідно до затвердженої методики. Загалом, станом на травень 2020 року, у межах Закарпатської області, з лісовими господарствами було погоджено близько 16 тисяч га пралісів, квазіпралісів та природних лісів в межах 13 лісгоспів. На основі цих матеріалів подано 52 клопотання про створення пралісових пам’яток природи. Окрім того, проводились роботи з виділення пралісів в межах Карпатського біосферного заповідника, національного природного парку "Синевир", Ужанського національного природного парку  та НПП "Зачарований край".

У межах земель державного лісового фонду ДП “Хустське ДЛГ”  було ідентифіковано і погоджено 223,3 га пралісів, квазіпралісів та природних лісів. На найближчій сесії облради має бути затверджено рішення про отримання ними статусу об’єктів природно-заповідного фонду.

WWF-Україна очікує, аби "Природні ліси Березівського лісництва", "Праліс та квазіпраліси Вишківського лісництва" та "Природні ліси Нижньобистрівського лісництва" отримали статус пралісових пам’яток природи, і продовжує спостерігати за процесом створення чи винесення нових рішень про створення пралісових пам’яток природи на сесії обласних рад.
На сайті Закарпатської облради з’явилися перші проєкти рішень про створення пралісових пам'яток природи
Офіційно затверджених пралісів та старовікових лісів в Україні стало більше

Поділіться цим!

Допоможіть нам поширити інформацію