What would you like to search for?

Our News

Експерти WWF пропонують посилити ефективність у боротьбі із незаконними рубками

Щороку незаконні рубки завдають державі збитків на десятки мільйонів гривень. Так, за даними Держлісагентства, лише у 2018 році обсяг незаконних рубок склав майже 18 тисяч куб. метрів, кількість випадків – 5,4 тисяч, а до правоохоронних органів було передано 2,1 тисяч справ. Хоча у повідомленні йдеться про те, що “обсяг незаконно зрубаної деревини у минулому році значно зменшився у порівнянні з 2017 роком (обсяг незаконних рубок у 2017-ому – 26 тисяч куб. м, кількість випадків – 7 тисяч)”, однак питання незаконних рубок досі залишається актуальним.

 

З 2016 року з метою зменшення незаконних рубок в Україні Всесвітній фонд природи WWF започаткував проект “Лісова варта”. Протягом 2017-2018 років залучені експерти здійснили близько 200 виїздів, переважно у Карпатському регіоні, для консультування активістів про те, чи виявлені вирубки лісу є законними, та що робити, коли знайдено незаконні рубки.

 

Під час співпраці із правоохоронними органами наші фахівці звернули увагу на проблеми, які не дозволяють ефективно боротися із незаконними рубками на практиці. “Запитання починаються навіть з терміну “незаконні рубки”, відсутність чіткого визначення в законодавстві призводить до того, що такими часто вважають лише вирубки, здійснені без жодної дозвільної документації, у той час як легальна заготівля лісу, здійснена із грубими порушеннями закону, незаконною не вважається”, – зазначає Андрій Плига, координатор лісових проектів WWF в Україні.

 

За результатами проведеного аналізу, фахівці проекту “Лісова варта” запропонували перелік змін у національному законодавстві, що можуть підвищити контроль за такими лісопорушеннями. Зокрема пропозиції стосуються реформування державних інституцій, правоохоронних органів та посилення відповідальності за здійснені правопорушення, а саме:

  • інституційного реформування;
  • економічних засад діяльності лісового господарства;
  • унормування юридичної відповідальності за порушення лісового законодавства;
  • вимог до ведення лісового господарства та заходів з охорони, захисту, використання та відтворення лісів;
  • обліку заготовленої деревини;
  • статусу полезахисних лісосмуг та інших захисних насаджень;
  • участі громадськості в сфері лісового господарства.
 

Ці пропозиції не є вичерпними та потребують детального опрацювання з метою підготовки їх для внесення відповідних змін. Та вони дають можливість відповідальним державним органам використати отриманий досвід для покращення ефективності у боротьбі з незаконними рубками та іншими суттєвими лісопорушеннями у нашій країні. Впровадження зазначених законодавчих змін могло б суттєво вплинути на масштаби незаконних лісозаготівель та покращити культуру ведення лісового господарства, його сталого розвитку.
 

  • Ознайомитися детальніше із пропозиціями проекту “Лісова варта” можна за посиланням.
 

WWF продовжує роботу із виявлення прогалин у національному законодавстві та найближчим часом розпочинає міжнародний центрально-європейський проект у співпраці з Інтерполом, де продовжить вивчати досвід широкого кола ключових учасників серед органів правозастосування і лісового сектору. Тому ваша думка щодо існуючих законодавчих прогалин дуже важлива. Свої пропозиції та коментарі просимо надсилати на електронну адресу: dkarabchuk@wwf.panda.org

© Bogomaz conservation photography
Щороку незаконні рубки завдають державі збитків на десятки мільйонів гривень.

Поділіться цим!

Допоможіть нам поширити інформацію