Our News

Побачили в неволі ведмедя, рись або інші червонокнижні види?

Як діяти - читайте в покроковій інструкції.

Якщо ви стали свідками незаконного і не належного утримання ведмедя, рисі чи інших червонокнижних видів — не залишайтесь байдужими.

1. Спитайте у власників про походження тварини і чи мають вони документи, які підтверджують, що воно легальне, попросіть ці документи показати. Зокрема, (1) підтвердження про походження тварини у неволі або (2) дозвіл на вилучення тварини з дикої природи або дозвіл на утримання диких тварин у неволі (видає Міністерство екології), а для немісцевих видів (3) сертифікат/дозвіл CITES (Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення), який підтверджує, що тварину завезли в Україну легально.

2. Оцініть умови перебування. Законодавство передбачає ряд вимог для утримання тварин. Наприклад, для одного ведмедя мінімальна площа вольєру має бути понад 30 метрів і висотою — понад 3 метри.

3. Якщо власники відмовляються інформувати й показувати документи про походження або умови утримання тварини не відповідають нормам, — фіксуйте побачене на камеру чи диктофон. Фото, відео чи аудіозаписи можна потім використати як докази.

4. Зверніться в Державну екоінспекцію в області, де знаходиться тварина або на гарячу лінію ДЕІ. Напишіть заяву з клопотанням провести позапланову перевірку закладу, де утримується ведмідь. Обов’язково вкажіть повну назву та адресу місця. Додайте до заяви докази. Також, ви маєте право попросити долучити вас до офіційної перевірки разом з Держекоінспекцією.

Можна більш детально ознайомитися з наказом Міністерства екології, який описує Порядок утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах.