Година Землі для освітян | WWF ukraine
© Ben White / Unsplash

Ваш освітній заклад планує доєднатись до Години Землі 2020?

Скачати гайдлайн у PDF

ГОДИНА ЗЕМЛІ — це найбільша світова ініціатива на підтримку збереження Планети та сталого використання її ресурсів. Щорічно до ініціативи долучаються понад 100 мільйонів людей і тисячі компаній та організацій по всьому світу.

2020 року Година Землі припадає на  28 березня (20:30 — 21:30). Активності, пов'язані з нею, відбуваються протягом усього тижня, але фізично  вони відзначатимуться по домівках, а також у соціальному цифровому просторі.

Уперше Година Землі була відзначена у 2007 році в Сіднеї, де на годину було відключено освітлення для привернення уваги до проблем довкілля. З того часу вимкнення зайвого світла на одну годину стало символічним жестом приєднання до Години Землі. Але далеко не єдиним.

© Shutterstock / Drop of Light / WWF

Втрата біорізноманіття Планети, від якого залежить добробут людей та економічна стабільність, за останні 50 років є безпрецедентною за всю історію людства. Усвідомлюючи це, бізнес починає серйозно переглядати моделі своєї діяльності, враховуючи критерії впливу на довкілля як пріоритетні.

Згідно звіту Всесвітнього економічного форуму за 2020 рік (The Global Risks Report 2020), вперше за десять років його існування до п’ятірки головних ризиків для світу потрапили екологічні. І 2020 рік може стати вирішальним для їх попередження. Цьогоріч відбуватимуться глобальні події, здатні значно прискорити сталий (дружній до природи) розвиток усіх напрямів людської діяльності: Всесвітній економічний форум, зустріч сторін Конвенції про біорізноманіття, перегляд Цілей сталого розвитку ООН, Кліматична конференція в Ґлазґо.

ЩО МОЖЕ ЗРОБИТИ ВАШ ОСВІТНІЙ ЗАКЛАД ДО ГОДИНИ ЗЕМЛІ 2020?

Надайте дітям та молодим людям впевненості у тому, що вони можуть бути лідерами сталих (дружніх для природи) трансформацій суспільства.

Цього року ми поширюємо інформацію електронними засобами зв'язку — на віртуальних уроках або по пошті.

Розкажіть учням про Годину Землі та чому вона існує. Дізнайтеся більше з міжнародного та українського сайту Години Землі.

Запропонуйте учням самостійно зняти відеоролики (наприклад, на телефон) до Години Землі на теми, що стосуються довкілля, природи та щоденних звичок, які є дружніми для природи. Для натхнення, покажіть їм відеокоментарі дітей з інших країн про життя та майбутнє планети.

Складіть разом зі своїми учнями календар або список найбільш важливих щоденних звичок, які допомагають берегти природне середовище. Ви можете обрати ці ідеї з порад WWF-Україна щодо сталого споживання. Влаштуйте “тиждень нових звичок” та діліться у групі/класі досягненнями.

Ви також можете повідомити онлайн про те, що ваш заклад доєднався до Години Землі та використати необхідні візуальні елементи. Скачати матеріали можна за цим посиланням.

Запропонуйте домашній перегляд фільмів про природу (поради від WWF-Україна)

Повідомте нам про свою підтримку цього дня, заповнивши коротку форму.

Ідеї для Години Землі наступного року і не тільки у межах цього дня:

• Прибирання природних територій
  • Відвідування ведмежих притулків
  • Відвідування обсерваторій для спостереження за зірками
  • Виїзд у природний парк або заповідник з освітньою програмою
  • Урок з дружніх для природи звичок
  • Змагання між командами з правильного сортування сміття
  • Вимкніть світло та влаштуйте театр тіней. Створіть різні форми тварин, імпровізовану сцену з тканиною та освітленням, і нехай тіні оживуть!

Використовуйте авторитетні міжнародні ресурси для підготовки уроків на тему природи та життя в гармонії з нею, наприклад від Our Planet (англійською) або освітні матеріали від WWF-Україна.

Година Землі 2020

Зроби свої звички сталими

Стежте за новинами WWF-Україна:

ГОТОВІ ПІТИ ДАЛІ ГОДИНИ ЗЕМЛІ?

Встановіть ящики для компосту для залишків з їдальні. Запросіть учнів допомогти вам з цим процесом

Створіть їстівний садок разом з учнями

Влаштуйте місце для сортування сміття та проведіть уроки для учнів з навичок правильного сортування

Створіть “куточок” у своєму класі, який нагадуватиме про дії, які допомагають бути більш дружніми до природи