Збереження осетрових
© Shutterstock
ХТО ТАКІ ОСЕТРОВІ РИБИ

Осетрові риби мешкають у річках, озерах та морських ділянках субтропічного, помірного та субарктичного кліматів виключно Північної півкулі (у Євразії та Північній Америці). Наразі загалом налічується 27 видів осетрових риб.

В Україні осетрові найчастіше трапляються у басейні Дунаю. Також представники осетрових риб можуть зустрічатися в інших великих водоймах: у Дністрі та верхів'ї Дніпра, а також у північно-західному Причорномор'ї та Азовському морі. В Україні існує 6 видів цих риб: осетер російський, осетер європейський (атлантичний), севрюга звичайна, стерлядь прісноводна, білуга звичайна та осетер шип.

Осетрові — риби, які пережили динозаврів, але стали рідкісними через людську діяльність. У деяких регіонах осетрові перебувають на межі зникнення, зокрема в Україні, де вони включені до Червоної книги.

Вчені досі вагаються, що є основною загрозою осетровим. Поки не поставлена остання крапка у цьому питанні, варто зазначити, що, безумовно, значний вплив чинить браконьєрський вилов, головним чином заради чорної ікри. Серед інших проблем можна назвати руйнування місць для нерестовищ та перешкоджання шляхів міграції греблями.

Оскільки осетрові не розмножуються щорічно, здатними до розмноження стають досить пізно і живуть дуже довго — до 100 років — вони особливо вразливі до цих загроз. І навіть за ідеальних умов знадобиться багато років, щоб їх популяція відновилася.

У світі з 1970 по 2016 рік через втрату оселищ, забруднення та браконьєрство в середньому на 76% скоротилися чисельність популяції мігруючих прісноводних риб.
РОБОТА WWF-УКРАЇНА

Тривалий час в Україні взагалі не проводили системні дослідження популяцій осетрових. WWF-Україна мав на меті отримати актуальні дані щодо стану популяції та ключових типів оселищ осетрових в Україні, в першу чергу, в Українській дельті Дунаю та Дністрі, та здійснити кроки для збереження цих популяцій.

WWF-УКРАЇНА ВДАЛОСЯ

• Вперше за тривалий час зібрати всю інформацію про знахідки осетрових у Дністрі та Дунаї, що дозволило провести їх аналіз та картування  і врешті зрозуміти, якою є ситуація з оселищами осетрових

• Розробити основу для Національного плану дій щодо збереження осетрових риб в Україні на основі Загальноєвропейського плану дій щодо осетрових. Цей план був затверджений Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України 28 грудня 2020 року.

• Провести перше в Україні дослідження ринку чорної ікри для перевірки і визначення потенційних постачальників дикої риби.

• Вивчити потенціал та запропонувати напрямки альтернативної зайнятості рибальського населення у нижньодунайських громадах.

7 фактів про осетрових риб
360° ПОДОРОЖ #CONNECT2STURGEONS

Запрошуємо вас у віртуальну мандрівку до дельти Дунаю, в гості до українських осетрів. Зануримось під воду, попливемо з осетром його таємничими шляхами та розглянемо зблизька його оселю

ПРОЄКТИ

(Тисніть на назву, щоб побачити опис)

Проєкт LIFE "Життя дунайським осетровим"
  • Мета: відновлення популяцій осетрових риб у Дунаї та інших прилеглих водоймах.
  • Географія: весь регіон Нижнього Дунаю та північно-західне узбережжя Чорного моря з його важливими для зимівлі осетрових ділянками. У реалізації проєкту брали участь 6 країн: Румунія, Болгарія, Сербія та Україна, а також партнери в Австрії та Німеччині.

В межах проєкту відбулися тренінги для підвищення спроможності правоохоронних органів, робота з ринком та споживачами та співпраця з місцевими громадами щодо попередження незаконного вилову та поширення інформації про осетрових.
  • Фінансова підтримка проєкту: European Commission LIFE+ European Commission LIFE+
  • Загальний координатор проєкту: WWF Австрія
  • Асоційовані партнери: WWF в Болгарії, Румунії, Сербії та Україні (Дунайсько-Карпатська програма), Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW), DANUBE DELTA BIOSPHERE RESERVE AUTHORITY

Результати проекту