What would you like to search for?

ВЕДМІДЬ БУРИЙ

© Ola Jennersten / WWF-Sweden

Місцеві мешканці Українських Карпат — гуцули — віддавна ласкаво називають ведмедя “вуйко”. Він є вагомою частиною місцевого фольклору і традицій, майже тотемною твариною. Але захоплює людей не тільки краса і велич ведмедя, але і його біологія.

Розміри: 150-250 см
Вага: 135-450 кг
Тривалість життя: 20-30 років

Територія, необхідна для проживання: 120-1 600 квадратних кілометрів для самців, 60-300 — для самок

© Tomas Hulik / WWF

Хоч ведмедя і величають найбільшим хижаком у Європі, його раціон на 40-60% складається з їжі рослинного походження — трави, пагонів, коріння, горіхів, плодів дерев та ягід. Ведмідь також споживає комах, рептилій і ссавців. Але особливі ласощі для нього — мед. Гострий нюх тварини може відчути його за кілометри та привести або до диких бджіл, або до чиєїсь пасіки.  

Ведмідь є твариною, яка може становити небезпеку для людини, однак він старається уникати зустрічей з нами. Людям теж варто менше турбувати ведмедя і знати як поводитися у місцях, де він живе, або при зустрічі у дикій природі.

Здається ніби ведмідь доволі незграбна тварина, але це лише на перший погляд: він може ходити на двох ногах і п’ятах, а ще користується «пальцями» на передніх лапах так само як люди. 

Самці ведмедів — одинаки, але з травня по липень шукають собі пару для розмноження. Самки народжують 1-4 ведмежат під час сплячки узимку, і вже навесні виходять разом з ними з барлогу. Ведмедиці турботливі мами, тому навіть дорослі ведмежата продовжують триматися біля них інколи до чотирьох років. 

Колись ведмідь був поширений по всій Україні, але сьогодні він трапляється лише на території Карпат та окремі особини на Поліссі. За останні 50 років популяція ведмедів зменшилася з майже 1300 до близько 300 особин. Серед причин, які впливають на зменшення його чисельності в Україні — нелегальне трофейне полювання і вбивство через конфлікти з фермерами чи пасічниками, а також втрата оселищ.   

Ведмідь включений до Червоної книги України з 2003 року і має статус виду під загрозою зникнення. В Бернській конвенції ведмідь бурий знаходиться серед видів, які суворо охороняються, а також його згадують в Директиві ЄС про оселища і Загальноєвропейській стратегії збереження біологічного та ландшафтного різноманіття (PEBLDS).