Лісоуправління на територіях, забруднених вибухонебезпечними предметами

За більш ніж півроку повномасштабної війни постраждало 3 млн га українських лісів. Майже 200 тисяч км² лісових площ потенційно потребують очищення через мінування та забруднення вибухонебезпечними залишками. У цих умовах виникає нагальна потреба розробки цілісного та системного підходу до управління лісами. Це дозволить підвищити безпеку лісогосподарського персоналу і місцевого населення та водночас збереже цінні природні екосистеми.
Для висвітлення поточної ситуації у звіті “Лісоуправління на територіях, забруднених вибухонебезпечними предметами” проаналізовано: досвід країн, які мають заміновані ліси, вітчизняне законодавство щодо безпеки на таких територіях та досвід практичної діяльності лісгоспів, які з 2014 року та з 24 лютого 2022 року опинились в зоні бойових дій.

На основі такого аналізу у звіті запропоновані першочергові заходи з підвищення безпеки населення, охорони та захисту лісу та оцінені перспективи подальшої динаміки відновлення замінованих лісів та територій ПЗФ, в яких припинено господарювання та охорона. Запропоновано також методику та підходи для створення веб-системи постійного моніторингу шкоди від військових дій на основі даних дистанційного зондування Землі.

Звіт буде корисний окремим центральним органам виконавчої влади, органам місцевої влади та громадам для підвищення безпеки населення, а також для менеджерів, які управляють лісами на територіях забруднених вибухонебезпечними предметами.

Читати повністю

Лісоуправління на територіях, забруднених вибухонебезпечними предметами