Острів Єрмаков: все тільки починається... | WWF ukraine
Острів Єрмаков: все тільки починається...

Posted on 27 May 2010

27 травня 2010 року відбулася урочиста презентація проекту "Відновлення острова Єрмаков", реалізованого Всесвітнім фондом природи WWF разом з Дунайським біосферним заповідником, орендатором ТОВ "Єрмак" та Кілійською райдержадміністрацією. Навесні цього року острів зазнав першого затоплення за останні кілька десятиліть, що відзначає початок нового життя острова Єрмаков.

13 серпня 2009 року на Єрмакові почалися роботи по відновленню острова. У дамбах, що оточують острів по периметрі, у декількох місцях були зроблені прорани, які дозволяють дунайській воді заходити на острів під час сезонного паводка.

Острів Єрмаков - один із найбільших островів в українській дельті Дунаю - має 9,6 км завдовжки та 3,6 км завширшки, площа складає близько 2300 га. У природному стані Єрмаков щовесни приймав паводкові води Дунаю, що збагачували землю біогенами та живили рослинність острова. У сезон високої води на острові формувалися нерестовища й місця для нагулу мальків риби. Луки на деякий час перетворювалися в озера, на яких годувалися рідкісні види птахів, такі як білий та кучерявий пелікани, малий баклан, коровайка, чорний лелека та багато інших. Влітку вода частково відходила з острова, залишаючи пишну рослинність та родючі ґрунти, а наступної весни все повторювалося, створюючи умови для розвитку одного з найбільш багатих біорізноманіттям куточків дельти Дунаю.

В 60-і роки острів було обнесено дамбами для осушення території та розгортання господарської діяльності. Довгі роки на о. Єрмаков масово випасали худобу. Десятиліття перевипасу й відсутність затоплення перетворили острів практично на пустелю - величезні площі сухої малородючої землі й убога низькоросла рослинність не мають нічого спільного з колись багатим життям островом.

Згідно проекту, знесення частини дамб, що оточують острів, призведе до відновлення природних процесів на Єрмакові - сезонному затопленню острова й значному збагаченню біорізноманіття.

Вже перше затоплення острова навесні 2010 р. мало позитивні результати - пішла в ріст рослинність, на острів завітали рожевий і кучерявий пелікани, малий баклан, орлан-білохвіст, занесені в Червону книгу. Мілководні озера на острові дозволили нереститися й нагулюватися цінним видам риб, таким як щука, сазан та інші.

Після відновлення на острові планується розвивати екотуризм, як джерело прибутку альтернативне масовому випасу худоби. Єрмаков зможе потішити не тільки бажаючих просто відпочити від міських джунглів, але й більше вимогливу публіку - рибалок і бердвочерів.

Відновлений острів Єрмаков стане прикрасою Дунайського біосферного заповідника - одного з наймальовничіших куточків української природи.

Відвідавши острів Єрмаков й інші території Дунайського біосферного заповідника, кожний може зробити свій внесок у збереження природи Придунав’я. Завдяки доходу від туризму острів може бути "звільнений" від сільського господарства й надмірного випасу худоби, а його унікальна природа збережена для майбутніх поколінь.

Подібний проект був реалізований WWF в 2003 році на о. Татару (дельта Дунаю, біля м. Ізмаїл), який тепер є наочним прикладом відновлення деградованої екосистеми.

Острів Єрмаков під час весняного паводку.
© Maksim Yakovlev
Прес-тур на острів Єрмаков - презентація перших результатів.
© Maksim Yakovlev
Багато пеліканів та інших птахів відпочивають та годуються на відновленому острові.
© Maksim Yakovlev
Невелике поголов'я худоби на острові чинить природний тиск на рослинність.