The WWF is run at a local level by the following offices...
- WWF Global
- Adria
- Argentina
- Armenia
- AsiaPacific
- Australia
- Austria
- Azerbaijan
- Belgium
- Bhutan
- Bolivia
- Borneo
- Brazil
- Bulgaria
- Cambodia
- Cameroon
- Canada
- Caucasus
- Central African Republic
- Central America
- Chile
- China
- Colombia
- Croatia
- Democratic Republic of the Congo
- Denmark
- Ecuador
- European Policy Office
- Finland
7 порад від WWF-Україна: як придбати чорну ікру та осетрину відповідально і без шкоди для здоров'я
Обирайте легальну продукцію з аквакультури, щоб підтримати захист осетрових видів риб в Україні, а також разом з родиною насолодитися не лише смачними, а й безпечними для здоров'я стравами.
Зимові свята – час родинних зустрічей, коли хочеться порадувати близьких чимось особливим. Чорна ікра та осетрина можуть стати розкішним доповненням до святкового застілля. Однак, купуючи продукцію з осетрових, варто бути особливо уважними. Всесвітній фонд природи Україна (WWF-Україна) наголошує: існує ризик натрапити на підробку (імітацію) ікри або нелегальну браконьєрську продукцію. Це не лише сприяє знищенню червонокнижних осетрових у дикій природі, але й може становити серйозну загрозу для вашого здоров’я та здоров’я ваших близьких.
Чому варто обирати легальну продукцію з осетрових?
Осетрові — єдине джерело чорної ікри, яка стала символом розкоші. Як результат, надмірний вилов і браконьєрство призвели до катастрофічного зменшення популяції диких осетрових у всьому світі, включно з Україною.
З 26 видів, що існують у світі, в наших водах історично водились шість: білуга звичайна, севрюга звичайна, стерлядь прісноводна, осетер руський, осетер атлантичний та осетер шип. Усі вони занесені до Червоної книги України. Двоє останніх офіційно визнані зниклими на території України.
Для захисту диких осетрових у 1999 році Україна приєдналась до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення – СITES. А з 2000 року в Україні діє повна заборона на вилов вільноживучих осетрових! Торгівля дикою осетриною або чорною ікрою є не лише незаконною, а й загрожує зникненням цих унікальних видів.
Чому це важливо?
Єдиний безпечний і законний спосіб придбати осетрину чи чорну ікру для святкового столу – це обрати продукцію аквакультурних підприємств (осетрових ферм).
Сучасні технології рибництва дозволяють вирощувати осетрових, які за смаковими якостями не поступаються диким. В Україні працює багато перевірених підприємств, які пропонують якісну, смачну та легальну продукцію.
“Обираючи продукцію з аквакультури, ви стаєте на захист дикої природи. Адже попит на нелегальну ікру чи осетрину спонукає браконьєрів до знищення популяцій цих унікальних риб. Ба більше, нелегальна продукція може бути небезпечною для вашого здоров’я, адже її виробництво та зберігання не контролюється”, — зауважує керівниця напряму “Вода” WWF-Україна Оксана Коноваленко.
Браконьєрська та контрабандна продукція несе в собі значні ризики для здоров'я:
- Нехтування санітарними нормами: виробництво та пакування без дотримання правил може призвести до зараження ікри бактеріями, які можуть спричинити отруєння.
- Порушення температурного режиму.
- Заборонені консерванти: для збереження нелегальної ікри можуть використовуватися хімічні речовини, антибіотики, барвники та інші речовини, небезпечні для здоров'я.
- Ризики вживання дикої осетрини: деякі види диких осетрових можуть накопичувати в своїх тканинах шкідливі речовини, такі як ртуть, що може бути небезпечно для людей.
Як обрати чорну ікру та осетрину і не нашкодити власному здоров’ю та природі?
1. Де купувати? Не ризикуйте купувати чорну ікру та осетрину "з рук" — ця продукція майже гарантовано добута нелегально. Продукцію з осетрових варто купувати у спеціалізованих магазинах, підприємствах аквакультури або великих супермаркетах, які дбають про свою репутацію і не допускають реалізації нелегальних продуктів.
2. Чи має значення ціна? Якісна чорна ікра завжди має відповідну високу ціну. Якщо ж продукт коштує підозріло дешево, це майже напевно нелегальна продукція, яка може становити ризик як для вашого здоров’я.
3. Звертайте увагу на маркування. Обираючи чорну ікру, перевіряйте упаковку на наявність спеціального маркування, що гарантує законне та екологічне походження продукції. На баночці має бути стрічка з кодом CITES (Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення). Цей код підтверджує, що ікра була виготовлена на аквакультурній фермі згідно з усіма законодавчими вимогами.
4. Офіційний веб-сайт СITES містить список зареєстрованих аквакультурних підприємств, які займаються виробництвом продукції з осетрових. Там ви можете дізнатися, чи мають ці підприємства право на експорт або перепакування продукції у поточному році відповідно до вимог CITES.
5. Чи варто купувати вагову ікру? Експерти WWF-Україна радять уникати купівлі вагової ікри, за винятком спеціалізованих магазинів аквакультурних підприємств. Під час продажу такої продукції існує ризик додавання ікри інших видів риб або білкових замінників.
6. Чи вирощують в аквакультурі усі види осетрових? Севрюга, через свою вибагливість та пізнє настання статевої зрілості, практично не вирощується в штучних умовах. Тому ікра та м'ясо севрюги, які ви можете зустріти на ринку, найчастіше мають нелегальне походження. Найпоширенішими видами, які вирощують в аквакультурі, є: сибірський осетер, стерлядь, гібрид російського та сибірського осетрів. Рідше трапляються: російський осетер і бестер (гібрид білуги та стерляді).
7. Чи має значення розмір риби? У торговельну мережу зазвичай надходять риби сталих розмірів — близько пів метра завдовжки і діаметром не більше 10-12 см. При такому розмірі можна визначити стать риби: самки зазвичай залишаються на фермах для вирощування ікри, а самців реалізують у магазинах. Якщо вам пропонують тушки менше 10 см у товщину, риб різних розмірів, або, навпаки, надзвичайно великих (з діаметром кілька десятків сантиметрів), існує велика ймовірність, що це браконьєрський улов. Винятком можуть бути відбраковані особини, але це трапляється дуже рідко.
Як правильно вибрати чорну ікру?
1. Зовнішній вигляд:
- Ікринки: цілі, без тріщин, однорідного розміру та кольору.
- Консистенція: розсипчаста, не рідка, не надто тверда.
- Розмір: залежить від виду осетрових. Найбільша – у білуги, дрібна – у севрюги.
- Колір: від сірого до чорного, можливі відтінки (сіро-бурштиновий, оливковий).
2. Смак:
- Ніжний, вершковий, без сторонніх присмаків.
- Легкий солонуватий присмак.
- Відсутність різкого рибного запаху.
3. Ознаки підробки:
- Ідеально кругла форма ікринок.
- Різкий рибний запах.
- Рідка або занадто тверда консистенція.
- Неоднорідний колір.
- Наявність штучних добавок.
Віддаючи перевагу легальній аквакультурі, ми знищуємо економічну основу браконьєрства, підтримуємо стале рибальство і гарантуємо екологічну безпеку України. Ваш вибір має значення!