Our News

Фотопастки WWF-Україна зафіксували маленьких зубрів в Цуманській пущі

«Тривалі спостереження майстра з охорони природи відділу збереження та відтворення природних екосистем Володимира Лойко дали можливість поділитися чудовою подією — появою приплоду у Цуманській субпопуляції зубрів», зазначає на своїй сторінці у Facebook Ківерцівський  національний природний парк «Цуманська пуща».

Національний парк був створений Указом Президента України у 2010 році, однак адміністрація парку почала функціонувати лише в кінці 2015 року. Проте варто зауважити важливу деталь: при створенні парку лісовий масив, де проживають зубри, і який повинен був стати необхідною частиною парку — заказником «Зубр», було виключено із його меж. Таким чином, у 2017 році перед працівниками національного парку стояло важливе завдання — провести незалежний облік зубрів, точно визначити їхню кількість та намагатися залучити мисливські господарства до їхньої інвентаризації.

На той час було нараховано 14 зубрів на території Цуманської пущі. За 6 років роботи та спостережень популяція виросла до 24 особин. Місце життя зубрів доволі віддалене та малолюдне, тому без спеціалізованої техніки здійснювати моніторинг вкрай важко. У 2022 році WWF-Україна передав для Ківерцівського НПП дві фотопастки саме для дослідження зубрів.

Дані кадри дуже тішать і дають надію на зростання чисельності поголів'я зубрів у Цуманській пущі. Збереження й розселення зубрів у сучасних українських реаліях має бути спрямоване на забезпечення стабільного збільшення чисельності виду і розширення його життєвого простору.

Поділіться цим!

Допоможіть нам поширити інформацію