Жива планета 2018 | WWF ukraine

30 жовтня WWF оприлюднив звіт “Жива планета” 2018.

В межах цього чи не найбільшого дослідження стану та чисельності популяцій науковці з 11 країн світу проаналізували дані 16704 популяцій 4 005 видів за 1970-2014 роки.

Про що свідчать отримані результати?

Трохи більше за 40 років у світі стрімко зменшилась чисельність популяцій по всій планеті.

Серед основних причин стрімкої втрати біорізноманіття науковці називають “Велике прискорення” –  явище, коли, починаючи з 1950 року, усі показники людської діяльності стрімко зросли (видобуток корисних копалин, урбанізація, збільшення кількості населення) і спровокували різке збільшення попиту на енергію і територію. Це призвело до безпрецедентних змін на планеті.

Cьогодні людство вступає у нову геологічну епоху – антропоцен – коли саме людина є ключовим фактором, який змінює клімат, біорізноманіття та довкілля в цілому.

Дана мапа відображає екологічний слід у кожні країні – скільки потрібно земних ресурсів, щоб задовольнити наявний попит.

Чи можемо ми щось змінити?

Ми — перше покоління, яке має чітке уявлення про цінність природи і наш величезний вплив на неї. Але на жаль, можемо стати останнім поколінням, що здатне змінити негативні тенденції. Наступні два роки стануть вирішальними. Тому, закликаємо уряди, зокрема і в Україні, бізнес та громадські організації — взяти новий курс на такі взаємини між людиною і природою, які допоможуть не лише зупинити втрату біорізноманіття, а й відновити його до первинного стану.

Пояснює Ольга Денищик, координаторка прісноводного напрямку WWF в Україні: “Загроза зникнення видів ще ніколи не була настільки серйозною як сьогодні. І на жаль, мало хто розуміє, як тісно ми пов'язані із мережею життя, яку називають біорізноманіттям. Найшвидше зникають види пов’язані із прісноводними екосистемами. Одна із останніх українських втрат — це осетер європейський, якого ще називають атлантичним. Цей вид пережив динозаврів і масштабне вимирання видів на планеті, однак був знищений внаслідок діяльності людини. Сьогодні на черзі зникнення — наступні видів осетрових.”