Our News

Українські автошляхи мають стати безпечнішими для людей та тварин

Всесвітній фонд природи WWF Україна розробив Науково-методичні рекомендацій щодо підготовки звіту з Оцінки впливу на довкілля (ОВД) при будівництві доріг.

Якісна дорожня інфраструктура є важливим аспектом економічного розвитку Карпатського регіону. Разом з тим, будівництво, експлуатація та реконструкція доріг є джерелом негативного впливу на довкілля, адже створює бар’єри між екосистемами, руйнує оселища внаслідок прямої зміни природних комплексів, забруднює повітря через автотранспортне навантаження тощо. Крім того, внаслідок ДТП на дорогах гинуть як люди, так і тварини.

Оцінка впливу на довкілля (ОВД) є надзвичайно важливим та дієвим інструментом, який дозволяє  уникнути чи щонайменше мінімізувати та компенсувати шкоду для довкілля, врахувати якомога більше інтересів усіх стейкхолдерів: місцевих мешканців, органів державної влади, автодорожних компаній, автомобілістів, і звичайно науковців та природоохоронців. Проте, наразі екологічні аспекти в широкому контексті недостатньо враховуються при плануванні доріг, оскільки Закон про ОВД був прийнятий лише 2018 року.

“Науково-методичні рекомендацій щодо підготовки звіту з ОВД при будівництві доріг були розроблені міждисциплінарною групою експертів саме для того, щоб всі зацікавлені сторони мали чітке розуміння, що ж саме має увійти до звіту з ОВД й мали змогу вплинути на процес на етапі планування будівництва чи реконструкції доріг“, ‒ зазначає Світлана Матус, координаторка з екополітики WWF Україна.
Після презентації 13 червня 2019 року документ офіційно переданий в Міністерство інфраструктури України та Міністерство екології та природних ресурсів України.

Документ розроблений в рамках проекту "TRANSGREEN - Планування інтегрованої транспортної і зеленої інфраструктури в Дунайсько-Карпатському регіоні на благо людей і природи”. Проект TRANSGREEN (DTP1-187-3.1-TRANSGREEN) співфінансується фондами Європейського Союзу (ERDF, IPA) через Interreg – Дунайську Транснаціональну Програму.