Поради щодо осетрів від WWF та Сільпо | WWF ukraine
© Yulia Yurchenko

Поради щодо відповідального споживання від WWF Україна та Сільпо

WWF Україна та “Сільпо” піклуються про збереження осетрових риб. Дві організації об’єднали свої зусилля задля промоції сталого та відповідального споживання, а також збереження природи України та світу. Будьте уважними до життя планети та обирайте легальну продукцію разом з нами!

Осетрові - одні з найдавніших риб. Ще не так давно вони були важливим ресурсом для багатьох риболовецьких спільнот. Але зараз через постійний надмірний вилов, осетрові риби перебувають на межі вимирання. Основною причиною такої критичної ситуації є попит на їх чорну ікру, яка стала улюбленою стравою гурманів у всьому світі.

Проект ”ЖИТТЯ дунайським осетровим”, що вже 3 роки успішно реалізується в Україні, має на меті зберегти цих давніх і унікальних риб. Незважаючи на суворий правовий захист, нелегальні рибальство і торгівля м’ясом та ікрою диких осетрових досі загрожують їхньому виживанню.

Усі види осетрових нашої країни занесені до Червоної книги України. Вилов та продаж диких осетрових риб та продукції з них в Україні офіційно заборонений і контролюється законом.

Саме такі візуальні зображення ви можете побачити в магазинах “Сільпо”, де є продукція з осетрових видів риб. Всі продукти мають стале походження - вирощені на спеціальних фермах і не вилучені з природи.

У магазині

• Звертайте увагу на розмір. Рибини, вирощені в аквакультурі, будуть приблизно однакового розміру (до 1 м завдовжки і 10-12 см в діаметрі)
  • Звертайте увагу на етикетку. Там має бути: назва й адреса виробника, дата виробництва та термін придатності, назва виду риби, для імпортованої продукції - код CITES (у форматі RUT/C/UA/2019/xxxx/yyyy)
  • Не купуйте на стихійних ринках та магазинах-одноденках. Там вам можуть замість ікри продати желатиновий виріб – така "ікра" фарбує воду, а в теплій ще й розчиняється. Справжня ікра у теплій воді поводиться, як куряче яйце – білок згортається, ікринка стає меншою і цупкішою
  • Не купуйте ікру дикого походження, окрім порушення закону, це ще може погіршити ваше здоров'я, бо не відомо в яких умовах ікра діставалась і пакувалась
  • Обирайте перевірені магазини

У ресторані

• Замовляйте тільки там, де чорна ікра зазначена у меню
  • Обирайте перевірені ресторани
  • Поцікавтесь походженням та документами. Для імпортованої ікри й осетрини ресторан має надати дозвіл CITES від країни-виробника
  • Щоб зменшити ризики для здоров’я, просіть, щоб баночку відкривали при вас. Ікра повинна бути чистою, без нальотів та плівок, без надлишку рідини, не переливатися у банці і не злипатися у грудочки. Колір у чорної ікри не завжди чорний – він може змінюватися від чорного до світло-сірого
  • Більше інформації за посиланням

Смакуйте легальними та безпечними делікатесами під час свят!