Життя дунайським осетровим | WWF ukraine

Життя дунайським осетровим

Осетрові - риби, що пережили динозаврів - зараз знаходяться на межі знищення по всьому світу. Головною загрозою для осетрів є браконьєрський вилов риби, головним чином заради їхньої ікри. Серед серйозних проблем можна назвати також втрату нерестовищ і місць існування, перешкоджання міграції осетрових (через будівництво дамб на ріках). Цей та попередній проекти направлені на відновлення популяцій осетрових риб в Дунаї та інших прилеглих водоймах.

Перший проект LIFE був реалізований в Румунії та Болгарії з липня 2012 року по вересень 2015. Проектна робота з рибалками, правоохоронними органами, політиками і виробниками осетрової аквакультурної продукції привела до кращого порозуміння і підвищення обізнаності серед найважливіших цільових груп. Цей пілотний проект довів, що наші підходи працюють, і забезпечив цінною інформацією про проблему і знаннями для подальших дій по збереженню осетрових уздовж Дунаю і за його межами. Тим не менш, це був тільки перший великий крок до зупинки надмірного вилову осетрових і незаконної торгівлі їх продуктами, і до забезпечення довгострокового виживання цих видів.

Наступний проект LIFE повинен об'єднати ці зусилля і розширити їх на весь регіон Нижнього Дунаю та північно-західне узбережжя Чорного моря з його важливими для зимівлі осетрових ділянками, включно з Україною.

Проект "Життя дунайським осетровим" розширив географію та буде реалізований в 4 Придунайських країнах: Румунії, Болгарії, Сербії та Україні.

Кінцева мета проекту:

• Ключові риболовецькі громади (для України: с. Вилкове, с. Приморське та с. Ліски Одеської обл.) обізнані про ситуацію зі зменшенням чисельності осетрових та свій вплив на них, а також менш залежні від доходів з незаконної діяльності, і тому готові взяти на себе відповідальність за збереження осетрових;
  • Активніше і прозоріше працюють контролюючі органи й наявний ефективніший транскордонний контроль, щоб забезпечити довгострокове скорочення незаконного вилову і торгівлі осетровими;
  • Громадськість залучена до моніторингу диких осетрових;
  • Ринок осетрової ікри та м'яса в країнах проекту більш досліджений, інформований і контрольований;
  • До 2020 року відповідні зацікавлені сторони мають всю необхідну інформацію для проведення заходів із кращого захисту осетрових, а широкій громадськості відомо про осетрових й вона стурбовані щодо захисту останніх.

Проект