Осетрові риби | WWF ukraine
© Lubomir Hlasek

Осетрові риби

Людина може знищити риб, що пережили динозаврів...

Осетрові одні з найдавніших груп риб у світі. Вони існують вже більше 250 мільйонів років і пережили динозаврів без особливих змін. Згідно Міжнародного союзу охорони природи, сьогодні родина осетрових є найбільш вразливою родиною червоного списку, знаходячись на межі зникнення.

Зараз у північній півкулі мешкають 27 видів осетрових риб. В річці Дунай зустрічається 6 видів цих риб, серед яких осетер російський та європейський (атлантичний), севрюга звичайна, стерлядь прісноводна, білуга звичайна та осетер шип. В Євросоюзі тільки у Румунії та Болгарії збереглися життєздатні дикі популяції осетрових риб. П'ять з шести видів нині внесені до списку видів, що знаходяться під загрозою зникнення. В давні часи гігантські 7-метрові білуги мігрували по Дунаю аж до Німеччини і годували багато рибальських громад, розташованих уздовж Дунаю. Але цього більше немає.

В Україні, окрім Дунаю, представники осетрових риб можуть зустрічатися в інших великих ріках. В Дністрі, верхів'ї Дніпра ще збереглися життєздатні популяції стерляді, а у північно-західному Причорномор'ї та Азовському морі досі можна зустріти залишки популяцій севрюги, білуги й російського осетра.

Головною загрозою для осетрів є браконьєрський вилов риби, головним чином заради їхньої ікри. Великою проблемою для них є також втрата нерестовищ і місць існування. Греблі відрізали маршрути міграції осетрових риб, яким потрібно йти вверх за течією на нерест. Обвалування й осушення 80% колишніх заплав Дунаю знищило важливі нерестовища і місця нагулу молодняка. Оскільки осетрові не розмножуються щорічно і живуть дуже довго до 100 років вони особливо вразливі до цих загроз. І навіть за ідеальних умов їм знадобиться багато років, щоб оговтатися.

Наша робота

WWF керував розробкою Плану дій щодо збереження дунайських осетрів, який був прийнятий Бернською конвенцією і схвалений Радою Європи. Уряди Дунаю офіційно взяли на себе зобов'язання щодо здійснення плану. Всесвітній фонд природи в даний час працює з Сербією і Румунією для відновлення переміщення осетрових через греблю Залізних воріт, що дозволить збільшити вдвічі діапазон їх міграції. Ми також лобіюємо уряди на Нижньому Дунаї щодо збереження заборони на риболовлю і боремося з незаконною торгівлею чорною ікрою.

Зариблення: Ми працюємо з відповідними структурами, щоб вони поповнювали популяцію осетрових риб в Нижньому Дунаї, а також самі сприяємо поповненню рибних запасів. До цього часу WWF випустив в Дунай більше 50 тисяч молоді осетрів.

Наукові дослідження: Наукова робота є ключем до наших зусиль щодо захисту осетрових. Серед пріоритетних завдань ми бачимо виявлення критичних місць існування цих видів, вивчення їх поведінки та підрахунок залишків популяції.

Залучення риболовецьких громад: Ми прагнемо навчати і залучати рибалок, щоб вони могли використовувати свій досвід для збереження, а не знищення осетрових. Ми також працюємо з рибалками, щоб виявляти і розвивати альтернативні джерела прибутку, що нададуть їм кошти для існування замість вилову осетрів.

Підвищення обізнаності: Ми підвищуємо інформованість про осетрів і їхнє тяжке становище широкої громадськості, риболовецьких громад і відповідальних осіб. Ми надаємо інформацію та навчаємо представників торгових компаній, митниць, правоохоронних органів, щоб вони могли краще дотримуватися правил міжнародної торгівлі СІТЕС заради збереження осетрових риб.

WWF
Невидима риба