Життя великим хижакам Європи | WWF ukraine
© Tomas Hulik / WWF

Життя великим хижакам Європи

Про проект

Щоб вовк був ситий, і вівці цілі

Ведмеді, рисі та вовки здавна населяють Європу. І хоча деякі їхні популяції зникли на деякий час, проте зараз починають відновлюватися, а їхні кількість поступово зростає. Так, нещодавно в Німеччині вперше за останні 50 років зафіксовано появу вовка. Відновлення популяцій цих видів пов’язано з тим, що люди покидають сільську місцевість, натомість звірі займають ці місця. Науковці прогнозують, що кількість ведмедей, рисей та вовків в Європі продовжуватиме зростати. Для багатьох людей це означає заново вчитися взаємодіяти з хижаками, оберігати власну худобу, майно та життя.

Проект “Життя великим хижакам Європи” покликаний допомогти тим, хто живе поряд з місцями поширення ведмедя, рисі, вовка, користуватися інструментами, які дозволяють мирно співіснувати з цими тваринами. Принцип нашої роботи влучно ілюструє українське народне прислів’я: щоб вовк був ситий і вівці цілі. Проект діє на території 16 країн Європи, в тому числі і  Україні, на території Карпат.

Ситуація в Україні

На відміну від сусідніх країн, популяція ведмедя, рисі та вовка в Україні кардинально не змінилася. Рись та ведмідь - занесені до Червоної книги України, при чому рись зі статусом “рідкісний” вид (близько 500 особин), а ведмідь - “зникаючий” (близько 200 особин). Вовк немає природоохоронного статусу, а його популяція є стабільною на рівні 2-2.5 тис. особин.

В рамках проекту команда WWF Україна працює з установами природно-заповідного фонду, лісо-мисливських угідь, місцевими адміністраціями, фермерами, пасічниками та місцевим населенням, щоб на місцях запроваджувати світові практики мирного співіснування з великими хижиками, а також спільно напрацьовують рішення для створення позитивного іміджу цих видів заради їхнього збереження.

ELC logo
Фінансування