Рись | WWF ukraine
© Staffan Widstrand / WWF

Рись євразійська

Найбільша кішка Європи

Рись схожа на більшість кішок: вона має приголомшливий зір, особливо в нічний час, і кращий ніж у людини слух. Саме тому так важко помітити рисей: вони найбільш активні рано вранці і пізно ввечері, коли ці великі кішки можуть бачити, а ми не можемо.

Рись в Карпатах зазвичай мешкає вище позначки у 1000 м. Відпочиваючи на скелях і камінні, поза досяжністю людини, рись все одно спостерігає і цікавиться людьми. У зимовий час вони можуть переслідувати здобич до нижчих висот, де менше снігу. Та рисі ніколи не нападають на людей або інших великих хижаків, як ведмеді чи вовки. Ведмеді і вовки можуть вкрасти рештки здобичи рисі, тож вона адаптувалася, приховуючи залишки їжі під скелями, листям або гілками. Рись полює на зайців, птахів, диких котів, сарн, оленів, кабанів, а іноді і бродячих собак, але ніколи на свійську худобу.

Популяція рисі в Україні оцінюється приблизно в 500 особин. Необмежене полювання та вирубування лісів призвели до того, що вид трапляється лише в нечисленних лісових районах. Рись довго була жаданим мисливським трофеєм, оскільки її плямисте хутро високо цінувалося на хутровому ринку. Вид занесений до Червоної книги України, також рись охороняється Червоним списком МСОП, CITES та Бернською конвенцією.

"Врятувати рись!"

Програма збереження виду

"Врятувати рись" - це довгострокова програма збереження рисі в Україні. Програма передбачає дослідження стану і поширення популяції рисі в Карпатах і на Поліссі, збереження місць поширення, роботу з мисливцями, громадами і туристами, посилення правозастосування для охорони виду.

Ми проаналізуємо усі доступні українські та закордонні наукові джерела і дані щодо кількості особин, місць поширення, загроз та факторів, які впливають на популяцію рисі в Україні. Проаналізуємо управління популяцією рисі в місцях поширення - в мисливських угіддях, об’єктах природно-заповідного фонду;  Розробимо національний план дій збереження рисі та сприятимемо його впровадженню. Проведемо інформаційну кампанію, спрямовану на мисливців, місцеві громади, і туристів. Саме ці групи населення найбільше турбують тварину і впливають на її існування.

Чому програма важлива?

Це єдина в Україні комплексна програма дослідження та збереження рисі.

Захищаючи рись, зберігаємо ліси і покращуємо умови для природного існування також й інших мешканців лісу.

Програма є довгостроковою і націлена на конкретні результати.

Стежте за нами