Що таке плавні і навіщо вони нам потрібні? | WWF ukraine
© WWF-DCP

Що таке плавні і навіщо вони нам потрібні?

Header Wetlands.

Що таке плавні і навіщо вони нам потрібні?

rel= © WWF-DCP

Плавні - це унікальна біологічна система, яка являє собою довгостроково затоплювані заплави річок і озер, і дельти, покриті заростями чагарнику, очерету, рогозу або осоки. Плавні надають людині безліч так званих «екосистемних послуг». Плавні - це легені і фільтр регіону.

♦   по-перше, вони сприяють очищенню води, так як більша частина забруднюючих речовин осідає в плавневій рослинності, і до Чорного моря вода доходить вже прозорою і чистою. Річкову воду людина використовує для пиття і зрошення в сільському господарстві, тому її чистота відіграє важливу роль для нас;

♦   по-друге, осідання мулу і біогенів в плавнях призводить до підвищення родючості ґрунтів в прибережних регіонах, що сприяє розвитку сільського господарства;

♦   багата рослинність плавнів поглинає вуглекислий газ - основний газ зміни клімату - і виділяє багато кисню, який потрібний нам для дихання;

♦   розтікаючись по озерах і мілководдях, головне русло річки втрачає частину води, що є природним і найефективнішим захистом від повеней;

♦   до того ж, багате біорізноманіття плавневих ділянок приваблює туристів в регіон, а також є основою рибальського промислу, полювання, заготовки лікарських та інших корисних у господарстві рослин (наприклад, очерету).

Таким чином, плавні відіграють велику роль в нашому житті, даючи нам чисту воду, повітря, природні ресурси та багато іншого. Навіть якщо ми не живемо безпосередньо біля плавнів, ми все одно залежимо від них і повинні сприяти їх збереженню.