Природне випасання | WWF ukraine
Галерейні ліси – одна з найбагатших екосистем Європи. Зараз це один з небагатьох природних біотопів, який зберігся до нашого часу. В Українському Придунав’ї галерейні (прируслові) ліси займають площу всього лише біля 528 га, вони розташовані вузькою смугою 80-200 м завширшки вздовж русла та на островах Дунаю.

Унікальність цієї території полягає у тому, що тут на порівняно невеликій площі зберігається високе різноманіття природних систем – лісові масиви, відкриті луки, чагарникові хащі, невеликі водойми та інше. За попередніми оцінками кількість вищих рослин на території галерейних лісів коливається у межах 250-300 видів, багато видів рослин та тварин занесені до Червоної книги України, Європейського Червоного списку та до списку Міжнародної Спілки Охорони Природи. Тому збереження цієї унікальної лісової „оази” – важливе та актуальне завдання.

Суть проекту
Згідно проведеним дослідженням було показано, що заселення великих травоїдних тварин у плавневих лісах призведе до оновлення та збільшення видового складу флори. Всесвітнім фондом природи спільно з Ізмаїльським лісовим господарством у 2005 році на о. Малий Татару та у 2007 році у Ізмаїльському галерейному лісі були заселені невеликі стада з 11 та 6 голов відповідно породи українська сіра худоба.

Ця порода великої рогатої худоби була відібрана не випадково: колись чумаки возили сіль на волах саме цієї породи, яка у наш час знаходиться на межі зникнення. Козаки утримували цих тварин на вільному випасанні для забезпечення себе м’ясопродуктами. На відміну від своїх більш домашніх родичів, українська сіра худоба не потребує турботи з боку людини. Тварини пристосовані до дикого випасання та стійкі до різних хвороб, що дає надію на те, що вони зможуть вижити у природних умовах та пристосуватися до нових місць мешкання.

Результати
До опанування людиною цих територій, вздовж берегів Дунаю та на його островах у величезній кількості мешкали дикі великі парнокопиті тварини. Травоїдні, споживаючі певні види рослин, чинили природній вплив на рослинність вцілому. Коли почалося заселення цих земель людиною, відбулося різке зниження чисельності травоїдних унаслідок активного полювання на них та зміни природних місць мешкання. Через це не відбувалася зміна та оновлення рослинного покриву. Ліс здичавів, певні види рослин, біомаса яких раніше регулювалася травоїдними тваринами, значно розрослися та „забили” всю іншу рослинність, що призвело до значного збідніння видового складу плавневих лісів. Відновлення природного випасання на цих територіях припинило процес деградації лісу та надало поштовх до розвитку та оновленню природних систем.

Через 10 років після заселення стадо худоби на острові Малий Татару розрослося до кількох десятків голів. Тварини успішно розмножуються та гарно себе почувають на природній території. Інше стадо з Ізмаїльського галерейного лісу через відсутність можливості охорони тварин було переселене на інший Придунайський острів.

One of the calves born in spring 2007 on Tataru Island in the Ukrainian Danube Delta. The Ukrainian grey cattle are part of a WWF pilot project for diversifying habitats and incomes of local people.