Стале лісове господарство | WWF ukraine
© Bogomaz Conservation Photography / WWF Ukraine

Сталий розвиток лісового господарства

Сталий розвиток лісового господарства має на меті лісокористування, яке не виснажує ліси та сприяє збереженню особливо цінних лісових ділянок і біорізноманіття. Водночас, такий вид лісогосподарства дає прибуток місцевим громадам та державі.

Інструментом управління лісами на принципах сталого розвитку є лісова сертифікація FSC.

FOREST STEWARDSHIP COUNCIL (FSC)
Більше про FSC сертифікацію
© Bohdan Vykhor / WWF Україна

Лісова Опікунська Рада (Forest Stewardship Council) була створена у 1993 р. за ініціативи низки екологічних організацій, лісових компаній, трейдерів та інших зацікавлених сторін, для підтримки екологічно прийнятного, соціально захищеного та водночас економічно вигідного ведення лісового господарства. Вона виникла завдяки активній діяльності громадських природоохоронних організацій, занепокоєних стрімким скороченням тропічних лісів внаслідок варварської лісозаготівлі та продажем нелегальної деревини на світових ринках. . Підтримання балансу і врахування трьох складових – екологічної, соціальної та економічної – є ключовим принципом діяльності FSC.

FSC заснувала систему добровільної лісової сертифікації, що охоплює весь ланцюг постачання від лісу до споживача, і надає можливості зацікавленим сторонам долучатися до прийняття рішень. В її ході засвідчується відповідність ведення лісового господарства вимогам згаданих вище складових. Існує три види сертифікації: лісового господарства, ланцюга постачання і контрольованої деревини.

Сертифікат FSC означає, що деревина має бути заготовлена у раціональний і невиснажливий спосіб, із забезпеченням подальшого лісовідновлення.

Станом на жовтень 2019 року, в Україні сертифіковано 4,2 млн га лісів (41% лісів), в світі – 199,4 млн га лісів.

WWF Україна займається розбудовою спроможності громадського суспільства і лісових господарств у імплементації та використанні механізмів лісової сертифікації, для втілення в життя сталих принципів управління лісовими територіми.

Зокрема, мова йде про розробку документів, що створюють основу для впровадження принципів і критеріїв FSC, про збільшення поінформованості зацікавлених сторін і надання їм знань про FSC сертифікацію як механізм для досягнення природоохоронних цілей. Ідентифікація нових особливо цінних для збереження лісів для забезпечення достатньої охорони рідкісних видів та оселищ, забезпечення відповідного менеджменту виділених ділянок є іншим пріоритетом нашої організації.

Особливо цінні для збереження ліси (HCVF)

Особливо цінні для збереження ліси: визначення та господарювання

Практичний посібник