Лісова варта | WWF ukraine
© WWF Ukraine

Лісова варта

Від незаконних рубок страждають ліси, довкілля, бюджети місцевих громад, лісопереробна промисловість і самі ж лісівники.

Громадськість, активісти без належних знань не можуть розрізнити, коли ліс рубають із порушенням законодавства, а коли ні, й тому, з одного боку, можуть блокувати цілком легальні заготівлі, з іншого – не можуть нічого вдіяти у випадках очевидних порушень.

Всесвітній фонд природи WWF в Україні при підтримці Посольства Фінляндії та Лісової служби США втілює проект “Лісова варта”, який покликаний допомогти активній громадськості виявляти й протидіяти незаконним рубкам, завдяки створенню ефективної системи громадського моніторингу.

Експерти “Лісової варти” проводять тренінги для громадських активістів і правоохоронних органів, реагують на повідомлення громадськості і разом з волонтерами оглядають місця потенційних нелегальних рубок, а висновки передають у відповідні правоохоронні органи, публічно висвітлюючи всі етапи співпраці із лісокористувачами (негативні й позитивні).

Проект діє на всій території Українських Карпат: у Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Закарпатській областях, які є найбільш лісистими в Україні, і на цю територію, за даними Державного агентства лісових ресурсів України припадає 37% лісу країни. В цьому регіоні також зосереджена значна частина природно-заповідних територій, а також пралісів і старовікових лісів, які є домівкою для багатьох червонокнижних видів рослин і тварин. Проект діє на всій території Українських Карпат.

Початок проекту: червень 2016

Попередня дата завершення: грудень 2018

Партнери:

• Всесвітній фонд природи WWF в Україні;
  • Державне агентство лісових ресурсів України;
  • Державна екологічна інспекція України;
  • Асоціація “Кластер Деревообробки та Меблевого Виробництва”;
  • Національний лісотехнічний університет України;
  • Національне представництво FSC (Ради розпорядників лісів) в Україні.

Логотип проекту