Нелегальні рубки | WWF ukraine

Нелегальні рубки

Протягом останніх кількох років питання вирубки лісів набирає все більшого резонансу. В суспільстві побутує думка, що в більшості вони є незаконними. Водночас офіційні дані Державного агентства лісових ресурсів вказують на лише менше 1% нелегальної деревини від загального обсягу. Ця цифра враховує лише самовільні рубки, які здійснює населення. У світі ж незаконними вважаються також рубки, здійснені з порушенням законодавства самими лісниками. За оцінками різних незалежних експертів, обсяги незаконних рубок в Україні становлять від 5% до майже 50% додатково до об'єму легальної деревини.

Для прикладу, за офіційними статистичними даними у 2016 році в Україні виготовлено приблизно 2 млн. куб. м пиломатеріалів, а їхній експорт склав близько 3 млн.куб. м. При цьому в Україну було ввезено лише 8 тис. куб. м пиломатеріалів. Постає питання: звідки з’явився 1 млн. куб. м? Чи не з нелегальних рубок? Адже можна вирубати, швидко розпиляти на місцевій пилорамі без документів, але щоб вивезти за межі країни – продукцію потрібно задокументувати на митниці, яка передає інформацію у державні органи статистики.