Видра річкова | WWF ukraine
© Boris Erg

Видра річкова

Vidra (Lutra lutra)

Видра річкова

 rel= © Boris Erg

Ключові факти
Common name
Родина

Куницеві (Mustelidae)

Not Endangered

Природоохоронний статус

неоціненний (Червона книга України)

Length

Довжина тіла

46–90 см

Population

Скільки залишилося

понад 10 тис особин

Latin name

Вид

Видра річкова (Lutra lutra L.)

Geographic place

Територія проживання в Україні

вся Україна, окрім Криму

Weight

Вага

3-10 кг

Видра річкова, або звичайна, або євразійська (Lutra lutra) — порівняно крупний напівводний ссавець з родини куницевих. Довжина тіла самців сягає 46–90 см, а самок — 54–68 см. Маса тіла складає 6–10 та 3–6 кг, відповідно. Видра має довгий хвіст, до 50 см. Хутро щільне та коротке, коричневого відтінку, на відміну від наземних тварин - майже не змінюється відповідно до сезону. Пальці на задніх лапах з`єднані шкірястими перетинками, що допомагає видрі плавати.

Поширена видра по всій Європі, більшій частині Азії, навіть в Північній та Західній Африці. В Україні цю тварину можна зустріти поблизу водойм майже на всій території, окрім Кримського півострова. Розширення ареалу її існування до південних регіонів країни відбулось у середині 1980-х років.

Більшість часу видра проводить у воді. Цей хижак досить невибагливий до оселищ. Трапляється, як у великих річках -  Дніпро, Десна, Буг і Донець, так і в невеликих. Бажано, щоб річка була неширокою, в межах 10 - 15 м. Та інколи видра оселяється й в озерах та ставках. Цікаво, що гірськими річками Карпат тварина підіймається високо у гори. Вона гарно пірнає й може знаходитись під водою до 5 хвилин. При цьому, шукаючи більш зручне місце для життя, видра може пройти суходолом десятки кілометрів.  

Видру важко побачити вдень, адже вона веде здебільшого сутінково-нічний спосіб життя. Тим паче, що й своє житло - нору з двома входами, тварина здебільшого будує під водою.  

Живиться видра річкова переважно рибою. До її раціону потрапляють
сазан, плітка, карась, бички і навіть невелика щука. Не гребує видра також поласувати жабами, раками, молюсками та різноманітними водяними комахами. Інколи цей хижак полює й на водоплавних птахів та гризунів, зокрема водяних полівок.

На сьогоднішній день немає точних даних щодо кількості видр річкових в Україні. За даними останнього видання Червоної Книги України, їх кількість складає близько 10 тис особин. Негативно на її популяцію впливає сільськогосподарська діяльність людини у межах природного проживання тварини та надмірне мисливство. Проте кліматичні зміни, наслідком яких стає значне скорочення тривалості льодоставу на мілководих водоймищах лісостепової і степової смуг України та відновлення водно-болотних угідь, навпаки, сприяють розселенню видр.