Рись євразійська | WWF ukraine
© Roger Leguen / WWF

Рись євразійська

Eurasian lynx. Bayerischer Wald National Park, Germany.

Рись євразійська

Eurasian lynx. Bayerischer Wald National Park, Germany. rel= © Roger Leguen / WWF

Ключові факти
Common name
Родина

Котові (Felidae)

Endangered

Природоохоронний статус

Рідкісний (Червона книга України)

Length

Довжина тіла

80-105 см

Latin name

Вид

Рись євразійська (Lynx lynx)

Geographic place

Територія проживання

Північна Європа та Азія, ареал проживання сягає полярного кола

Population

Скільки залишилося

9000-10000, в Україні близько 400 особин

Цариця гір

Стародавні греки вірили, що рись має здатність бачити предмети наскрізь. Свою латинську назву рись — Lynx lynx (від грецького λύγξ - “світло”, “світитися”) отримала через свої очі. Рисі здатні стрибати на 4 м у довжину. Рись дуже спритна: не лише прекрасно лазить по деревах і скелях, але і швидко бігає, робить великі до 3,5-4 метрів стрибки, здійснює тривалі переходи, добре плаває.

Це хижаки-”професіонали”, які зовні відрізняються від інших котячих непропорційно довгими задніми лапами (мають 5 пальців на передніх лапах і 4 — на задніх), прекрасною шерстю і характерними китицями на кінчиках вух, що дозволяють звірові чути навіть дуже тихі звуки. Короткий наче обрубаний хвіст не доходить до землі. Здобич зазвичай вбивають, стрибаючи із засідки або непомітно підкрадаючись до неї і завдаючи іклами смертельного удару. В Україні рись харчується м'ясом косулі, зайця, мишоподібними гризунами та птахами. А ще вони люблять скористатися чужою працею і часто під’їдають вовчу здобич.

Рисі живуть поодинці. Проте індивідуальна ділянка самця включає в себе ділянки двох, а то й трьох самиць. Пару найчастіше можна зустріти у період спарювання. Але й протягом року вони залюбки спілкуються на зустрічах, під час яких рисі обнюхують одна одну та стукаються лобами.
Eurasian lynx (<i>Lynx lynx</i>).
    © Sanchez & Lope / WWF
Eurasian lynx (Lynx lynx).
© Sanchez & Lope / WWF

Цікаві факти

Спільнота італійських учених у 1603 році заснувала Національну академію деї Лінчеї (дослівно - Академію рисей), членом якої був і Ґалілео Ґалілей. Своєю основною метою академіки вважали боротьбу із забобонами і пошук істини, та присягалися “пізнавати природу очима, зіркими, як у рисі”. На гербі в академіків красувалася рись, що розриває кігтями Цербера, як символ позбавлення людей від темряви неуцтва за допомогою наукового знання.

Природоохоронний статус

Необмежене полювання та вирубування лісів призвели до того, що вид трапляється лише в нечисленних лісових районах. Рись довго була жаданим мисливським трофеєм, оскільки її плямисте хутро високо цінувалося на хутровому ринку. Вид занесений до Червоної книги України, також рись охороняється Червоним списком МСОП, CITES та Бернською конвенцією.
Eurasian Lynx