Копенгаген – слабенька угода сильних світу | WWF ukraine
Копенгаген – слабенька угода сильних світу

Posted on 24 December 2009

Конференція зі зміни клімату у Копенгагені була за крок до цілковитої невдачі й закінчилася врешті-решт прийняттям декларації, положення якої є занадто слабкими для ефективної боротьби зі зміною клімату.

«Заяв про необхідність захисту нашої планети від небезпечної зміни клімату, які робилися з добрими намірами, однак були не рішучими, недостатньо, аби подолати кризу, яка вимагає абсолютно нових підходів до співпраці між багатими та бідними країнами», - коментує Кім Карстенсен, керівник кліматичної ініціативи Всесвітнього фонду природи.

«Заяв про необхідність захисту нашої планети від небезпечної зміни клімату, які робилися з добрими намірами, однак не були рішучими, недостатньо, аби подолати кризу, яка вимагає абсолютно нових підходів до співпраці між багатими та бідними країнами», - коментує Кім Карстенсен, керівник кліматичної ініціативи Всесвітнього фонду природи.

Політики світу домовилися про необхідність недопущення глобального потепління на понад 2 градуси Цельсія, однак на практиці пропозиції зі скорочення викидів, які були озвучені країнами на переговорах в Копенгагені призведуть за оцінками Всесвітнього фонду природи до потепління щонайменше на 3 градуси.

“Мільйони людських життів, сотні мільйонів доларів та маса втрачених можливостей у цій різниці між обіцянками та практичними діями у боротьбі зі зміною клімату", - додає Кім Карстенсен.

Тепер увагу буде зосереджено на наступних переговорах, які мають заповнити багато білих плям Копенгагенських домовленостей.

Всесвітній фонд природи проаналізував результати конференції щодо досягнення 10 цілей, необхідних для  уникнення глобального потепління понад 2 градуси Цельсія. Виявилося, що жодна з цілей не була досягнута, й лише для деяких можна відмітити частковий прогрес.

Копенгагенська декларація є дуже далекою від обов'язкової до виконання угоди, необхідної для рішучих дій у боротьбі зі зміною клімату.

Відсутність ясності щодо конкретних дій яскраво демонструється закликом досягнути максимального рівня викидів парникових газів "якомога швидше", тоді як Міжурядова група експертів зі зміни клімату в 2007 році заявила про необхідність зниження глобальних викидів вже після 2017 року.

Оголошені цілі зниження викидів залишаються занадто слабкими, у порівнянні із необхідними для недопущення глобального потепління понад 2 градуси Цельсія.

“Ми розчаровані, але історія продовжується”, - відзначає Карстенсен. “Громадськість була у великій мірі відсторонена від вирішальних переговорів, що особливо відчувалося в останні дні конференції. Однак, ми можемо запевнити світ, що Всесвітній фонд природи та інші громадські організації будуть продовжувати брати активну участь в кожному наступному кроці переговорів.”

Mass 'Climate Shame' demonstration outside the Klimaforum temporary building, where all NGO's set up a new base after being denied further access to the Bella Centre.