Світові лідери все ще можуть врятувати конференцію в Копенгагені | WWF ukraine
Світові лідери все ще можуть врятувати конференцію в Копенгагені

Posted on 17 December 2009

“Окремі нові пропозиції, які почали озвучуватися на переговорах, дають певну надію. Настав час для лідерів держав продемонструвати свої лідерські здібності. Ми маємо перетворити позитивну динаміку на справжній ефект доміно, аби дії окремих країн поєдналися в глобальних спільних зусиллях для захисту клімату», - говорить Кім Карстенсен, керівник кліматичної ініціативи Всесвітнього фонду природи.

Карстенсен відзначає, що після кількох днів без жодних зрушень, спостерігається деякий прогрес щодо забезпечення довгострокового фінансування боротьби зі зміною клімату. Якщо цей прогрес спонукне учасників переговорів й на більш вагомі зобов’язання зі скорочення викидів парникових газів, ми все ще можемо очікувати на успішне прийняття нової кліматичної угоди в Копенгагені.

“Європа часто заявляла про свою лідерську позицію в питаннях клімату – настав час перевірити це”, - продовжує Кім Карстенсен.

Якщо ЄС візьме на себе зобов’язання скоротити викиди до 2020 року на 30% в порівнянні з базовим 1990 роком, це може стати жестом, який підтвердить, що розвинуті країни прислухаються до думок країн, які розвиваються, та хочуть досягнути підписання ефективної та дієвої кліматичної угоди в Копенгагені.

Карстенсен відзначив, що він був радий почути слова Держсекретаря США, Хілларі Клінтон, яка заявила про готовність США внести справедливу частку у глобальний кліматичний фонд. Внесок США дозволить акумулювати додаткові 100 мільярдів доларів до 2020 року.

Для підтримки позитивних сигналів, які отримують учасники переговорів у Копенгагені, Всесвітній фонд природи закликає президента США, Барака Обаму, зробити кліматичне та енергетичне законодавство США своїм ключовим пріоритетом.

Всесвітній фонд природи сподівається, що позитивні кроки США та ЄС надихнуть й Китай. “Рівень та умови прозорості досягнення скорочень викидів в країнах, економіки яких стрімко розвиваються, є ще одним складним питанням переговорів в Копенгагені, яке залишається невирішеним. Крок назустріч від Китаю щодо цього дуже дискусійного питання може вивести переговори з глухого кута”, - говорить Кім Карстенсен.

Всесвітній фонд природи вітає нові зобов’язання країн, оскільки вони підкреслюють бажання досягнути глобальної угоди для боротьби зі зміною клімату.