10 дрібниць, про які потрібно домовитися світу | WWF ukraine

10 дрібниць, про які потрібно домовитися світу

Незабаром відбудеться кліматична конференція в Копенгагені, і наша організація розробляє чіткі цілі для майбутніх переговорів, простий список тих речей, про які потрібно домовитися світу.

Можна назвати 10 простих мір, які повинні допомогти людству подолати зміну клімату й закласти основу нової, більш екологічно чистої економіки:

1. Лідери країн світу повинні створити обов'язкову для виконання систему дій шляхом внесення змін у Кіотський протокол і прийняття нового Копенгагенского протоколу, що допоможе забезпечити виживання країн, культур і екосистем та прокладе шлях до побудови економіки з низьким рівнем викидів вуглекислого газу.

2. Світовий обсяг викидів повинен досягти максимуму до 2017 року, загальносвітове підвищення температури при цьому повинне залишитися нижче небезпечного порога в 2°C і якомога швидше опуститися нижче 1,5°C.

3. Промислово розвинені країни повинні домовитися скоротити викиди на 40% до 2020 року, у порівнянні з рівнем 1990 року.

4. Країни, що розвиваються, повинні вжити рішучих заходів і знизити рівень викидів, щонайменше, на 30% до 2020 року у порівнянні з теперішнім станом справ.

5. Викиди, що відбуваються в результаті знищення лісів, необхідно зменшити на три чверті (75%) до 2020, при цьому з урахуванням прав корінного населення й місцевих громад.

6. Необхідно розробити систему заходів для негайної адаптації до зміни клімату, особливо для уразливих країн і экосистем, у тому числі надання страховок і компенсації.

7. Країнам, що розвиваються, повинне бути надане фінансування в розмірі як мінімум $160 мільярдів для адаптації й зменшення негативного впливу зміни клімату за рахунок інноваційних джерел фінансування.

8. Необхідно підсилити співробітництво в області дослідження, розвитку й поширення технологій, що забезпечують низький рівень викидів СО2 та мінімізують вплив на клімат.

9. Необхідне створення нового інституту в рамках Конвенції ООН про зміну клімату, у завдання якого буде входити координація, впровадження проектів і розподіл фінансування шляхом прозорих і демократичних дій, і який також буде стежити за дотриманням необхідних вимог.

10. Країни-учасниці протоколу повинні встановити прозорі й сумісні стандарти для ринку квот на емісію СО2, а також для лісо- та землекористування, засоби для зменшення негативного впливу зміни клімату й шляхи обмеження викидів міжнародною авіацією й морськими суднами.

Всі ці зауваження були представлені Всесвітнім фондом природи на останній кліматичній конференції в Барселоні.

© Rosa Merk - WWF
Наш час тане, потрібні негайні об'єднані дії для того, щоб подолати проблему зміни клімату.
© Rosa Merk - WWF
Vote Earth and add your voice to this global mandate on climate change!