Свята без шкоди для природи | WWF ukraine

Мавка - міфічна істота Українського Полісся і головна героїня мультфільму "Мавка. Лісова пісня" від студії "Анімаград", разом з якою цього року запустили ініціативу "Дім для рисі". WWF в Україні та Мавка підготували 6 порад про те, як відсвяткувати зимові свята та розпочати новий рік з найменшою шкодою для природи. Змінюючи власні звички ви можете зробити свій вклад у збереження природи вже сьогодні. Читайте, діліться з друзями і весело святкуйте!

Ялинка

Купуйте спеціально вирощені ялинки зі штрих-кодом, за допомогою якого можна перевірити її походження. Альтернатива зрубаному дереву - гілки або ялинка в горщику. Штучна ялинка має великий вуглецевий слід та може містити токсичні речовини, тому звертайте увагу на склад і походження. При купівлі одразу поцікавтесь способом утилізації. Замініть ялинку традиційним для України дідухом або створіть власну ялинку з підручних матеріалів - книг, гірлянд, тощо. Прикрашайте ялинку іграшками з природних матеріалів, які піддаються переробці - скла, паперу. Ми підготували заготовки під витинанки у формі звірів - ви можете сміливо їх використовувати, щоб створити святкову атмосферу.

Подарунки

Скільки непотрібних речей накопичується після зимових свят? Щоб уникнути цього - даруйте лише потрібні подарунки. Створюйте списки бажаного і діліться з друзями та колегами. Пам’ятайте, що приємне людині можна зробити не лише подарунком, а й доброю справою. Приблизно трильйон пластикових пакетиків використовує людство протягом року. Більшість з них майже одразу потрапляє на сміттєві полігони або “доживає своє життя” в океанах. Уникайте зайвого пакування та використовуйте для оздоблення матеріали, що можна переробити чи повторно використати (папір, газети, тканину тощо).