Заради ведмедів: WWF Україна та Save Wild об'єднують зусилля | WWF ukraine
Заради ведмедів: WWF Україна та Save Wild об'єднують зусилля

Posted on 07 March 2019

Всесвітній фонд природи WWF Україна підписав меморандум про співпрацю з міжнародним благодійним фондом “Save Wild”, який займається дослідженням популяції хижаків в природі і опікується ведмежим притулком “Біла Скеля”, що неподалік Житомира.

Бурий ведмідь — найбільший хижак Європи, який в Україні налічує всього близько 300 особин і є зникаючим видом. Його збереження — одне із пріоритетних завдань для WWF Україна. Фонд ставить за мету до 2022 року зібрати всеохопні дані щодо оселищ ведмедя (проект “Співіснування заради збереження”), сприяти тому, щоб вони були враховані в інфраструктурних проектах (проект “Transgreen), домогтися більш серйозних покарань за браконьєрство на законодавчому рівні і сприяти мирному співіснуванню людини і ведмедів (проект “Життя великим хижакам Європи”).

Спільну мету — зберегти цих величних тварин в Україні — неможливо досягти самотужки.Об’єднавши зусилля з провідними експертами дозволить нам не тільки популяризувати останні наукові дані й спільно проводити дослідження, а також залучати волонтерів до допомоги притулку.” — розповідає Наталя Гозак, координаторка напряму з охорони рідкісних видів WWF Україна.

Міжнародний благодійний фонд “Save Wild“ збирає інформацію про ведмедя та інших хижих тварин в дикій природі. Це надзвичайно цінна інформація, яка допомагає краще розуміти природні потреби видів і визначити, як подолати мирно співіснувати людям і ведмедям.

“Нам є чим поділитись з науковими інституціями та громадськими організаціями. Співпраця з WWF, на нашу думку, розширить нашу аудиторію — людей, що цікавляться ведмедями та збереженням біорізноманіття, а ми в свою чергу поділимось фаховими знаннями. Віримо, що в нас є багато спільних цінностей і збереження хижаків — одна з них,” — коментує Марина Шквиря, зоолог, координатор ведмежого притулку “Біла скеля” благодійного фонду Save Wild.

В притулку “Біла Скеля” одночасно може перебувати до 5 ведмедів. Станом на зараз в ньому живуть 4 ведмедів — за кожним з яких стоїть своя історія порятунку з неволі. В притулку тваринам забезпечують повну реабілітацію: лікування (рентгенівське та УЗД дослідження, стоматологічне лікування, аналізи тощо), відновлення нормального психічного стану — у вольєрах площею 0,6 гектара, які дозволяють реалізувати всі біологічні потреби, а також діє програма збагачення середовища, що стимулює природну поведінку ведмедів. Щоденно за ведмедями доглядають кіпери — спостерігають за ними, годують, прибирають, створюють іграшки та конструкції, працюють з відвідувачами.

Як можна допомогти притулку? Вхід на територію притулку безкоштовний, однак кожен може замовити платну екскурсію чи здійснити добровільну фінансову допомогу, а також соціально відповідальні компанії можуть “усиновити” ведмедя і стати його опікуном. Більше інформації можна знайти тут.
В притулку “Біла Скеля” одночасно може перебувати до 5 ведмедів.