Зниклі сторінки 404. Осетер атлантичний | WWF ukraine

ОСЕТЕР ЄВРОПЕЙСЬКИЙ

Acipenser sturio

© © Hartmut Jungius / WWF

Осетер європейський або атлантичний живе у морі, але заходить у річки для розмноження. Має довге масивне тіло, довжина якого сягає понад 2 м, а маса — до 100 кг. У південно-східній частині Чорного моря виростав до ще більших розмірів — довжини 3,5 м, а маси понад 300 кг. Та це в минулому.

Осетр європейський завжди вважався найрідкіснішим видом осетрових: в Україні траплявся у Чорному морі біля південних берегів Кримського півострова, у Каркінітській затоці (Чурюмська коса) та гирлі Дунаю. Але якщо ще у першій половині ХХ століття зустрічалися поодинокі особини цього виду, то з 1960-х pоків в Україні він вважається зниклим. Серед основних причин зникнення — зменшення кількості типових біотопів, потрібних для природного відтворення, спричинені людською діяльністю — будівництвом гідротехнічних споруд на річках, забрудненням води, браконьєрство.

Ареал осетра європейського охоплює води атлантичного узбережжя Європи, річки Франції та Іспанії. Наразі зберігся лише в Грузії — на невеликій ділянці морських узбережних вод та в річці Ріоні.

Природоохоронний статус цього осетра в Україні - зниклий.
А отже, більше його в країні не існує.

Щороку у світі кількість популяцій хребетних тварин невідворотно зменшується. Сумну статистику фіксують експерти Всесвітнього фонду природи WWF, що кожні два роки публікує спеціальний звіт "Жива планета". Згідно з даними дослідження 2016 - за останні 40 років у світі більше не існує 81% популяцій прісноводних, 36% морських, 38% наземних хребетних тварин.​​

Чи це зупиниться?

Дізнаємося вже за тиждень: 30 жовтня 2018 року будуть опубліковані нові результати "Живої планети" 2018.

Природі потрібна наша допомога. Долучайтеся до всесвітнього руху збереження дикої природи та її біорізноманіття. Почати можна із базових зелених звичок на щодень, а поки - приєднуйтеся до поширення інформації про види, які зникають, використовуючи хештег #ЖиваПланета2018.

І нехай сторінок "404" у дикій природі України стане менше.