Зниклі сторінки 404. Ховрах європейський | WWF ukraine

ХОВРАХ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ

Spermophilus citellus

© Cristian Mihai

Дрібний короткохвостий ховрах, вага його тіла сягає всього трохи більше двохсот грамів. Вид осілий і полюбляє жити в горизонтальних норах у грунті. Впадає у сплячку - у зимову або літню, в залежності від проживання.
Ще в 1950-х рр. чисельність виду у межиріччі Дністер–Прут була досить високою, однак вже у 80-х рр. їхня кількість суттєво скоротилась. В Червоній книзі (2008) вид зазначається вимерлим, хоча нещодавно у 2013 році колонія цих ховрахів була зафіксована в Північній Буковині.

Ховрах європейський уникає територій, на яких ведеться господарство, за винятком виноградників. Обмежується короткотравим степом і аналогічними штучними середовищем проживання (пасовища, газони, спортивні майданчики, поля для гольфу) на світлих, добре дренованих ґрунтах. Неконтрольований промисел у 1950–60 рр. І боротьба з цим видом як зі шкідниками є основними причинами їхнього зникнення,

Природоохоронний статус тварини в Україні - зниклий.
А отже, більше цієї тварини в Україні не існує.

Щороку у світі кількість популяцій хребетних тварин невідворотно зменшується. Сумну статистику фіксують експерти Всесвітнього фонду природи WWF, що кожні два роки публікує спеціальний звіт "Жива планета". Згідно з даними дослідження 2016 - за останні 40 років у світі більше не існує 81% популяцій прісноводних, 36% морських, 38% наземних хребетних тварин.​​
Чи це зупиниться?

Дізнаємося вже за тиждень: 30 жовтня 2018 року будуть опубліковані нові результати "Живої планети" 2018.

Природі потрібна наша допомога. Долучайтеся до всесвітнього руху збереження дикої природи та її біорізноманіття. Почати можна із базових зелених звичок на щодень, а поки - приєднуйтеся до поширення інформації про види, які зникають, використовуючи хештег #ЖиваПланета2018.

І нехай сторінок "404" у дикій природі України стане менше.