Дунайсько-Карпатська програма WWF | WWF ukraine
© Michel Gunther / WWF

Дунайсько-Карпатська програма WWF

Зелене серце Європи

Дунайсько-Карпатський регіон простягнувся від Німеччини на заході до Румунії та України на сході, від Польщі на півночі до Болгарії на півдні. Обидва екологічних регіони Дунайський та Карпатський занесені WWF у перелік найвидатніших природних регіонів світу (WWF Global 200).

Басейн річки Дунай найбільш інтернаціональний річковий басейн у світі. На своєму шляху довжиною 2800 км від Чорного лісу у Німеччині до Чорного моря річка та її притоки охоплюють 18 країн. У дельті Дунаю збереглися найбільші у Європі плавні. Це справжня знахідка для ентомологів, орнітологів й іхтіологів, адже в дунайських плавнях мешкає 4500 видів комах, 350 видів птахів, 103 видів риб, у тому числі 5 видів осетрових, й більше 950 видів рослин, багато з них внесені до Червоної книги Європи та України. Тут залишаються перепочити перелітні птахи (через дельту Дунаю проходить один з найважливіших міграційних коридорів), можна побачити білих пеліканів, орлана-білохвоста та чорного лелеку.

Карпатські гори притулком для найдивовижнішої дикої природи, домівкою для багатьох народів та багатим культурним спадком. Унікальним є біорізноманіття Карпат у регіоні мешкають види, які не зустрічаються більше ніде у світі. Також, Карпатські гори є останнім місцем мешкання у Європі (за межами Росії) для таких видів як бурий ведмідь, вовк та рись.

WWF