Пальмова олія. Як несертифікована сировина знищує тропіки | WWF ukraine
Пальмова олія. Як несертифікована сировина знищує тропіки

Posted on 19 August 2019

Як думаєте, що спільного між помадою, печивом та паливом для автомобілю? 
У кожному з цих продуктів може бути пальмова олія. 

Що таке пальмова олія? 

Вона є найбільш уживанішою, оскільки є найефективнішим джерелом рослинної олії. З 1 гектару насаджень олійної пальми добувають набагато більше олії, ніж з будь-якої іншої культури. 

Пальмова олія універсальна, оскільки має багато різних властивостей і функцій, що робить її такою корисною і широко вживаною.

Ви можете не готувати на ній страви, однак пальмова олія точно знайдеться у якомусь з продуктів вашого щоденного використання: 
  • Губна помада (олія дозволяє їй зберігати колір та не так танути за високих температур)
  • Заморожене та свіже тісто для піци (з пальмовою олією воно менше злипається та зберігає структуру)
  • Шоколад (олія додає сяючого ефекту та запобігає таненню)
  • Мило (олію додають для кращого очищення шкіри та зволоження)
  • Хліб (оскільки олія є дешевим компонентом для випічки) 
І цей список можна продовжувати: печиво, шампунь, маргарин, свічки, корм для тварин та навіть біопаливо! 

Як отримують?

Найкраще олійна пальма росте у низинних вологих тропічних ділянках. Саме там природньо зростають тропічні дощові ліси. Для створення пальмових плантацій масштабно і не завжди законно ці ліси вирубують. Зокрема, штучно влаштовані пожежі, які потім перекидалися на сухі ділянки, призвели до масштабного знищення тропіків Індонезії та Малайзії. 

Які наслідки? 

Це завдало шкоди унікальній фауні: слонам, орангутанам, носорогам, тиграм та багатьом іншим.

Випалювання природних лісів заради плантації олійних пальм вагомо збільшило обсяги вуглекислого газу, який забруднює атмосферу та спричиняє зміни клімату. Штучні пожежі спричиняють посухи і забруднення, які часто можна побачити в Індонезії та Малайзії. Пожежі 2015 року в Індонезії мали настільки згубні наслідки, що спричинили викиди більшої кількості парникових газів до атмосфери, ніж уся економіка Сполучених Штатів протягом кількох тижнів.

Громади, добробут яких залежить від лісів, також страждають через безперервні конфлікти між місцевою владою і компаніями-виробниками пальмової олії щодо права власності на землю. 

Чи є вихід? 

Пальмова олія є надзвичайно ефективною культурою, яка дає більше “врожаю” на одиницю площі, ніж будь-яка інша рослинна олія. Тому спроба замінити її іншою олійною культурою, аби зупинити появу пальмових плантацій, буде вимагати ще більших площ і як наслідок просто перекладе проблему на іншу частину світу, а загрозу — на інші оселища та види. 

Крім того, попит на пальмову олію зростає з такою швидкістю, що обсяг її виробництва планують збільшити удвічі до 2050 року.

Враховуючи це, компаніям, споживачам і урядам треба швидко діяти, аби її виробництво стало сталим, перш ніж буде знищено більшість дорогоцінних лісів разом з видами, що мешкають там.

Індустрія пальмової олії може рости й розвиватися і без подальшого знищення тропічних лісів чи конфліктів із місцевими спільнотами. Для цього компанії-виробники пальмової олії мають дотримуватися стандартів RSPO — системи сертифікації згідно екологічних та соціальних стандартів, що забезпечує мінімізацію негативного  впливу на природу й місцеві громади в регіонах виробництва пальмової олії.
 
"Орангутан перекладається як "лісова людина". І справді, спостерігаючи, як самиці турбуються про малят, а самці ловлять простими знаряддями рибу, відчуваєш спорідненість до цих створінь. Проте, на відміну від людей, вони не можуть захистити своє оселище. Їхнє життя у наших руках. Коли ми обираємо товари з сертифікованою пальмовою олією та зменшуємо її споживання, ми даємо шанс орангутанам жити та вчити нас гармонійному існуванню в природі", — пояснює Тетяна Карпюк, координаторка з екоосвіти та волонтерства WWF Україна.

Всесвітній фонд природи WWF закликає виробників олієвмісної продукції, а також посередників та споживачів обирати пальмову олію, сертифіковану за стандартами RSPO.

Оскільки в Україні ви рідко можете зустріти на продукції маркування RSPO, з 2009 WWF регулярно проводить оцінку великих міжнародних компаній щодо їхньої політики та практики використання сертифікованої за RSPO пальмової олії. Деякі компанії за цей час досягли значних успіхів, але більшість, на жаль, докладає недостатньо зусиль.
Для створення пальмових плантацій масштабно і не завжди законно вирубують тропіки
© Rob Webster / WWF
Штучно влаштовані пожежі, які потім перекидалися на сухі ділянки, призвели до масштабного знищення тропіків Індонезії та Малайзії
© Mark Edwards / WWF
Логотип Roundtable on Sustainable Palm Oil підтверджую, що пальмова олія у товарі має стале походження
© RSPO