Світ вичерпав природний “капітал” на 2019 рік | WWF ukraine
Світ вичерпав природний “капітал” на 2019 рік

Posted on 29 July 2019

Цьогоріч для України День екологічного боргу настав 24 липня, а середній світовий день — 29 липня. І це найшвидший показник за майже 50-річну історію підрахунку!

Зауважимо, що минулого року 2018 року День екологічного боргу був 1 серпня.

День екологічного боргу — це приблизна дата, яку вираховують науковці, коли людський попит на природні ресурси перевищує можливості Землі їх відновити протягом одного року. Щороку вона змінюється.

Причини такого пришвидшення загальновідомі: вирубка лісів, ерозія ґрунтів, втрата біорізноманіття та накопичення вуглекислого газу в атмосфері. Останнє призводить до зміни клімату та частіших екстремальних погодних явищ.

Скільки ж коштує наш стиль життя в еквіваленті ресурсів планети?

Одним з варіантів виміру нашого споживання і можливостей Землі відновити ресурси є екологічний слід. Тобто, це — природний “капітал”, який планета може відновити. Вимірюється цей показник у кількості глобальних га на 1 людину.

Кожен може підрахувати, ресурси якої кількості планет він чи вона використовує при нинішньому стилі життя. Відповідний екологічний слід підраховано для кожної країни та людства загалом. Наприклад, середньостатистичному українцю при його стилі життя необхідно ресурсів 1,78 планети, що майже співпадає з середнім значенням для одного землянина — 1,75 планети.

Може виникнути питання, чи реально використовувати ресурси більше ніж однієї планети?! Відповідь дуже проста - ми використовуємо запаси, накопичені за минулі тисячоліття, або беремо їх у борг в наступних поколінь. Кожного року вираховується День екологічного боргу, після якого все, що ми споживаємо і чим користуємося — вже позичається.

Значні можливості для покращення ситуації є у п'яти напрямках: міста, енергетика, продовольство, населення та планета. Наприклад, скорочення викидів CO2 від спалювання викопного палива на 50% призведе до  переміщення дати на цілих 93 дні.

Кожен з нас теж може підкоригувати щоденні дії і істотно змінити ситуацію. Зробивши хорошу теплоізоляцію, використовуючи енергозберігаючі прилади, навіть закриваючи воду під час чищення зубів можна зменшити споживання ресурсів. Крім того, є ще кілька речей, які ви можете зробити, не обтяжуючи себе: можна носити з собою багаторазове горнятко і використовувати його замість стаканчика у кав’ярні; не брати соломинки до напоїв або використовувати багаторазові; купувати товари місцевих виробників, для перевезення яких не витрачається багато палива; загалом, купувати лише те, що потрібно і стільки, скільки потрібно, щоб зменшити кількість відходів. Головне — це не так сортувати та переробляти сміття, як менше його продукувати, особливо це стосується пластикових виробів.

Якщо, завдяки своєму способу життя, ми зуміємо переносити дату Дня екоборгу на 5 днів назад в рік, це дозволило б людству до 2050 року досягнути сумісності з планетою.

“Треба пам'ятати, що День екологічного боргу - це не свято, це ще одне нагадування нам, що за всі “блага цивілізації” рано чи пізно доведеться платити. І платитимуть, на жаль, наші діти та онуки, — зауважує Тетяна Карпюк, координаторка з екоосвіти та волонтерства WWF Україна — Це означає, що нам вже зараз потрібно інвестувати у технології та інфраструктуру, що дозволять працювати у світі з обмеженими ресурсами. А також діяти особисто і бути активними, не забувати про громадський контроль щодо роботи підприємств та прийняття політичних рішень.”
Минулого року 2018 року День екологічного боргу був 1 серпня